2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Orbán: Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal

Brüsszel megszorításokat kér, azt javasolja Magyarországnak, hogy tegye tönkre gazdaságát, az embereket, a családokat és a nyugdíjasokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken, ahol kijelentette: a kormány ezzel szemben olyan költségvetést alkotott 2024-re, amely megvéd mindent, “ami fontos a számunkra”.

Elmondta, a háború nagyon durva fázisába lépett, nem kímél “se Istent, se embert”, és amikor “itthon azt mondják a baloldali politikusok, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek, elment az eszük”.

A “háborúban állunk Oroszországgal” olyan kijelentés, amelyet a második világháború óta épelméjű ember nem enged meg magának – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette:

“kinyílik a bicska az ember zsebében”, amikor az ország leggazdagabb városának polgármesteri székéből arról beszélnek “értelmiségi, belvárosi módon”, hogy háborúban állunk Oroszországgal.

Orbán Viktor kijelentette: morálisan az egyetlen vállalható pozíció a béke pozíciója.

Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal és nem is fog, amíg ez a kormány van, biztosan nem, ezért higgadtabban nézi a háborút és azt reálisabban látja – mondta.

A miniszterelnök azt mondta, mindent meg kell tenni az ukrán ellentámadás megindítása előtt, hogy meggyőzzék a feleket arról, hogy tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség, mert “egyébként rengeteg életet fogunk elveszíteni”.

Annak a véleményének is hangot adott: közel az idő, amikor az európai vezetők igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak.

Kiemelte: nyugati vezetők olyan mértékig lovallták bele magukat abba, hogy az ukrajnai háborút meg lehet nyerni a jelenlegi módszerrel – “az ukránok harcolnak, a Nyugat meg adja nekik a pénzt meg a fegyvert” -, hogy “erről a háborús ösvényről lejönni nagyon nehéz lesz”.

Ez nem a mi dolgunk; szerintem mi az erkölcsileg és politikailag helyes ösvényen haladunk – fogalmazott a miniszterelnök, annak a véleményének adva hangot, hogy számos nyugati államban “a választásokon az emberek előbb vagy utóbb kikényszerítik a békét”, és leváltják a háborúpárti kormányokat.

Egész Európa, az emberek nagy többsége nem áll a háború pártján. Lehet, hogy erkölcsileg igazat ad Ukrajnának, jó okkal mondja azt, hogy Ukrajna a megtámadott fél, Oroszország pedig az agresszor, de hogy mit kell tenni, mit kell és mit szabad vállalni, ebben megoszlik az európai közvélemény – értékelt.

Arra is felhívta a figyelmet: az orosz gáz délről jön, Törökországon keresztül, és ha ott egy amerikapárti vagy Soros György által támogatott vezető van, akkor erősen kétséges, hogy eljut-e a gáz Magyarországra és Szerbiába.

Hozzátette: ha nem Erdogan nyer, akkor kaptak volna egy háborúpárti török elnököt, ennek következményei pedig beláthatatlanok. A török elnöknek van esélye arra, hogy közvetítsen az ukránok és az oroszok között, ahogyan korábban a gabonaválság ügyében ezt meg is tette – mondta.

Kiemelte: Magyarországnak három irányba – Berlin, Moszkva és Ankara irányába – kell mindig figyelnie.

“Oroszország, Németország, Törökország: ebben a háromszögben van az életünk, és ebben a háromszögben kell a magyarok életét jól igazgatni” – fogalmazott.

Elismerte: nem mind a három relációban ugyanolyan kedvezőek a “csillagállások”, de mindhárom kapcsolatrendszer stabil, kiegyensúlyozott és jól alakul Magyarország szempontjából. A kormányfő aktuálisan a “legkritikusabbnak” a német kapcsolatot értékelte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó