2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Olaszország közölte, hogy nem tud lemondani az orosz gázról és tovább vásárolja azt

Gilberto Pichetto Fratin környezetvédelmi és energiabiztonsági miniszter szerint Olaszország továbbra is függ az orosz földgáztól, amelyet az EU-ban megfogalmazott embargós felhívások ellenére továbbra is importál.

A La Stampa napilapnak adott interjújában elmondta, hogy előző nap 250 millió köbméter gáz érkezett Olaszországba, ebből 90 millió Algériából, amely az ország “fő szállítójává” vált.

A miniszter hozzátette, hogy Oroszországból még mindig 30 millió köbméter érkezik, a szankciókkal sújtott országból származó napi átlagos mennyiség pedig 20 millió körül van.

“Szerencsére további 25 millió köbméter érkezik a transzadriai gázvezetéken keresztül, mintegy 10 millió köbméter Norvégiából, és 45 millió köbméter cseppfolyósított gáz rakománya a visszagázosító termináljainkba” – magyarázta az energiaügyi miniszter.

Olaszország energetikai átállási tervét “a homokóra megfordításához hasonlította, amely oda vezet, hogy délen kell keresnünk azt a gázt, amely korábban északról érkezett, és amely a jövőben Olaszországot is előnyös helyzetbe hozhatja más európai országokkal szemben”.

“Még nem fordítottuk meg a homokórát, Oroszországnak továbbra is érdeke a gázexport, és nem vagyunk önellátó állapotban. Még nem jöttünk ki az alagútból” – hangsúlyozta.

Pichetto Fratin szerint Olaszország átvészeli ezt a telet, “de az aggodalom továbbra is erős, mert májustól fel kell töltenünk a készleteket a következő téli szezonra, és ez nehéz vállalkozás”.

Olaszország más uniós országokkal együtt rekordmagas inflációval küzd, amelyet nagyrészt az emelkedő energiaköltségek okoznak.

Az ország az energia közel 75%-át importból szerzi be. Az idei év elején a gáz 40%-át Oroszországból kapta, de a Moszkva elleni szankciók és az Északi Áramlat gázvezeték szabotálása miatt később az import jelentősen visszaesett.

Októberben az Eni energiaipari csoport közölte, hogy Olaszország gázimportjának már csak mintegy 10%-a származik Oroszországból.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...