2023, október 3.
16.7 C
Budapest
10.9 C
Moszkva

Olaszország katonai készletei kimerültek Ukrajna támogatása miatt

Hat Ukrajnába irányuló segélyszállítmány után “nem sok maradt” Olaszország katonai készleteiben – jelentette pénteken a Corriere Della Sera című napilap. Az országnak állítólag két napnyi harcra elegendő lőszere maradt.

Az újság a védelmi minisztérium egyik forrására hivatkozva azt állította, hogy az olasz hadseregnek jelenleg nehéz- és könnyű tüzérségi lőszerek hiányoznak, így “komoly nehézségekbe” került.

“A polcokon” – mondta a forrás – “nem sok maradt”. A jelentésben idézett katonatisztek szerint, ha Olaszországot ma támadnák meg, akkor “48 és 72 óra közötti időtartamra” lenne elegendő lőszere az ellenálláshoz.

Olaszország valamivel több mint 727 millió dollár katonai segélyt küldött Ukrajnának a Kieli Világgazdasági Intézet, egy német agytröszt adatai szerint. Bár ez az összeg elhalványul az USA által vállalt 47 milliárd dollárhoz képest, Róma befizetett az EU “Európai Békefenntartási Eszközébe” is, amely egy közös fegyvervásárlási program közel 4 milliárd dollár értékben.

Az olasz készletek eleve alacsonyak voltak, és mivel az elmúlt évtizedben az olasz gyártóüzemek kétharmada bezárt, a hazai iparnak három évbe telne, hogy teljesítse a tüzérségi lőszerekre vonatkozó jelenlegi megrendeléseket, és hat évbe, hogy feltöltse a rakéták készleteit – írta a lap. Ennek fényében a védelmi forrás elmondta, hogy Róma megkereste Washingtont lőszer iránti kéréssel, de azt mondták neki, hogy “álljon sorba”, és hogy a várakozás hosszú lesz.

Olaszország messze nem az egyetlen európai ország, amely kivérzett a Kijev támogatásától.

Miután átadta Ukrajnának az összes AS-90-es tarackot és mérhetetlen mennyiségű lőszert, több nyugalmazott tábornok szerint az Egyesült Királyságnak annyi lőszere maradt, ami három órától egy napig tartó modern harcra elegendő.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter októberben kijelentette, hogy országának már nincs több fegyver, amit Ukrajnának adhatna, míg német tisztviselők már 2022 közepe óta figyelmeztetnek, hogy az ország amúgy is megfogyatkozott hadereje “kimerült” a Berlin által Kijev felfegyverzésére tett erőfeszítések miatt. A katonai kiadások uniós szintű növelése ellenére a blokk készletei már decemberben “majdnem kiürültek” – figyelmeztetett akkor Josep Borrell, az EU vezető diplomatája.

Eközben az Egyesült Államokban a katonai vezetők igyekeztek tüzérségi lövedékeket beszerezni külföldi szövetségeseiktől, és az egymást követő fegyvercsomagok nem tartalmaztak annyi lövedéket, amennyire Ukrajna szerint szüksége van ahhoz, hogy fegyvereit teljes kapacitással használhassa.

A Pentagon nemrégiben kiszivárgott dokumentumai arra utalnak, hogy a lőszerhiány akadályozhatja Ukrajna régóta ígért tavaszi offenzíváját az orosz erők ellen, míg a Politico múlt havi jelentése azt állította, hogy a zárt ajtók mögött a Biden-kormányzat aggódik, hogy a művelet kudarcot vallhat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó