2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva
Array

Öttusa-vb – Aranyérmes a magyar férfi váltó

swimmAranyérmet nyert a magyar férfi váltó a moszkvai öttusa-világbajnokságon, szerdán. A lövészettel nehezített futás során Marosi Ádám 11 mp előnnyel rajtolt dél-koreai és 14-gyel ukrán vetélytársa előtt. Az első kör végén az ukrán megelőzte a koreai futót, de a második sorozatot követően visszaállt a sorrend, viszont az egyéniben harmadik Marosi jobban célzott, így némi plusz előnyre tett szert. A váltás után Tibolya Péter hibátlanul lőtt, s már csaknem fél perccel vezetett a koreai-ukrán kettős előtt, miközben az oroszok folyamatosan jöttek előre. A második – összességében a negyedik – kör után Tibolya még jobban ellépett a többiektől, s így váltotta Kasza Róbertet, aki hibátlan sorozattal kezdett. Azonban hasonlóan cselekedett a tavaly vb-második dél-koreai trió befutó embere is, nyomában ukrán riválisával.


Az utolsó sorozat után 32 mp volt Kasza előnye, s ekkor már nem volt esélye az üldözőknek. Amikor Kasza a külső szakasz után visszaért a csarnokba, Marosi és Tibolya már a célban fogadhatta a gratulációkat, majd mindketten tárt karokkal várták a magyar zászlóval érkező társukat. A második helyre a koreaiak, a harmadikra az ukránok érkeztek.

 

Az idei, angliai Európa-bajnokság után tehát ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel a férfi váltó – csak annyi a különbség, hogy az Eb-n Demeter Bence szerepelt Tibolya helyett.
“Azt gondoltam, nagyobb küzdelem lesz, mivel a koreaiak is mutattak már fel komoly erényeket az utolsó számban – nyilatkozott Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az MTI-nek. – De mindhárom fiú nagyon belehúzott az elején, így lelohasztották az üldözőket, s a tízből lett negyven másodperc előny. Jó ez a csapat, ha Demeter van benne, ha Tibolya, még van bennük öt év. De lehet, hogy hét…”
“Nem gondoltam, hogy ilyen simán nyerünk, mert az oroszok a legerősebb csapatukkal álltak fel – mondta Tibolya Péter. – Az egyéni verseny első, második és negyedik helyezettjével indultak, de a lovaglást elbukták. Bevallom, az utolsó két szám előtt én nagyon izgultam. Gyerekkorom óta együtt vagyok ezekkel a fiúkkal, nagyon hiszek bennük. Amikor valakinek gyengébben ment, a másik kihúzta a bajból, s ettől csapat a csapat.”
“Reggel utolsónak szálltunk le a buszról és odaszóltam a többieknek: nyerjünk – jelentette ki Kasza Róbert. – Utolsónak szálltunk le a buszról és most elsőként léphettünk fel a dobogóra.”
“A csapat mellett a kedvesemért, a páromért versenyeztem ma – mondta az egyéniben bronzérmes Marosi Ádám. – A lovaglás volt a kulcsszám, azzal tudtunk előre lépni és az Eb után ismét nyerni. Nagy dolog győzni itt a farkasveremben, az oroszok otthonában. Kovács Sarolta ezüstérme és az én bronzérmem esetében, és most is a lovaglás volt a meghatározó, bebizonyítottuk, hogy lovas nemzet vagyunk. Egy évvel az olimpia előtt visszaadtuk a sportágnak a hitét és a presztízsét.”
Végeredmény:
férfi váltó, világbajnok:
————————-
Magyarország (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Tibolya Péter) 6536 pont (904, 1296, 1140, 3196)
2. Koreai Köztársaság 6492 (868, 1308, 1120, 3196)
3. Ukrajna 6456 (880, 1284, 1120, 3172)

A magyar válogatott két arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel zárta a világbajnokságot, amelyen Marosi olimpiai kvótát is szerzett.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó