2022, szeptember 25.
13 C
Budapest
7.2 C
Moszkva
Array

Összefoglaló értékelés Dimitrij Medvegyev amerikai útjáról

Medvegyev- ObamaAz orosz államfő június 22-én több napos vizittel az Egyesült Államokba érkezett. Medvegyev első körben a kaliforniai kormányzóval, Arnold Schwarzeneggerrel találkozott, majd a Szilícium völgybe ment a Twitter vállalathoz, a CISCO Systemshez, az Apple-hez és a Yandexhez. Mindezek után indult az orosz elnök Washingtonba, ahol Barack Obamával találkozva sok fontos megállapodást hoztak tető alá, többek között Oroszország WTO-ba való belépésről, nemzetközi terrorizmusról és Irán elleni szankciókról.

Medvegyev Szilícium völgybe tett látogatásának az eredményei különböző együttműködési megállapodások lettek az IT szektorban, így a CISCO például 1 milliárd dolláros befektetést ígért Oroszországban, amelynek Szkolkovó városát a tervek szerint a világ egyik legfejlettebb csúcstechnológiájú központjává teszi tíz éven belül.

 

Legalább ilyen fontosnak ígérkezett a washingtoni útja is: Kreml a WTO-ba való minél hamarabbi belépést tűzte célul, amelyet már 17 éve próbálja elérni. Oroszország még 1993-ban indította a csatlakozási tárgyalásokat a Kereskedelmi Világszervezethez, és azóta még mindig nem sikerült belépnie, pedig a csatlakozási folyamat általában 5-6 évet vesz igénybe. Medvegyevnek most sikerült az áttörés: Obama megígérte, hogy az Egyesült Államok segít a felvételi folyamatban és az előkészítési munkákat legkésőbb szeptember 30-ig befejezik majd. Oroszországnak a maga részéről addig szabályoznia kell azokat a jogi kérdéseket, amelyek a WTO szabályzatával ellentétben állhatnak. Így az orosz remények szerint az ország akár már idén, de legkésőbb jövőre tagja lehet a WTO-nak.

A fontos tárgyalások előtt az amerikai elnök egy virginiai kisétterembe, a Ray’s Hell Burgerbe vitte Medvegyevet reggelizni csütörtökön. Az étterem vendégei jól látható módon nem számítottak a két elnök megjelenésére, mindenki előszedte a telefonját, és fotózni kezdték őket.
Obama és Medvegyev egy-egy tolmács kíséretében mentek a bárpulthoz, ahol burgert rendeltek, és egy közös sült krumplit kettőjükre, írja a Gazeta.ru orosz lap.

A sajtótájékoztatón később Barack Obama kifejezte a reményét, hogy Medvegyev nem felejti majd el a közös gyorsétterembeli reggelijüket, az orosz államfő pedig kiírta a friss, szerdán létrehozott Twitter profiljába, hogy „régóta nem ettem már hamburgert”. ...

Ezek után került sor a tárgyalásokra, amelyeken a már említett WTO-ba lépés mellett többek között szóba került a nemzetközi terrorizmus, a START-III szerződés, Irán elleni szankciók, illetve Afganisztán és Kirgizisztán helyzete. Így Medvegyev üdvözölte az Egyesült Államoknak azon lépését, hogy az első számú csecsen terroristát, Doku Umarovot, akit felelősnek tartják a Néva-Expressz felrobbantásáért, illetve a márciusi moszkvai metró-merényletekért, felvették a legveszélyesebb nemzetközi terroristák listájára.

A két elnök szóba hozta Kirgizisztán ingatag helyzetét, és megbeszélték, hogy gazdaságilag segíteni fogják a térséget, és közös együttműködéssel harcolnak majd a terrorizmus és a kábítószer terjedése ellen. Szóba került ezen kívül a START-III megállapodás is, amely április 8-án született a Prágai Konferencián. A megállapodás életbe lépéséhez hiányzik még a ratifikálása, amit várhatóan a következő hónapokban teszi meg az orosz és az amerikai parlament.

Ezen kívül nagyon fontos megállapodások születtek az innovációk kérdésében is a két ország között. Ez három elkülöníthető irányból áll, írja a Ria orosz hírügynökség. Az egyik ilyen innovációs együttműködési irány lesz a technológiai fejlesztés, és a megfelelő szakemberek képzése, innovációs együttműködés a két ország között. A másik irány a „produktív vállalkozások” támogatása, vagyis minden feltétel megteremtése ahhoz, hogy a két országban működő vállalkozások korlátlanul tudjanak információt és ötleteket cserélni, hogy versenyképesek maradjanak. A harmadik innovációs irány az alternatív energiahordozók kérdése, energiahatékonyság fejlesztése, űr- és biotechnológiák fejlesztése.

Medvegyev az amerikai látogatása után folytatta útját, és pénteken újra találkozott Obamával immár a kanadai Huntsvilleben, amely otthont adott az idei G8 csúcstalálkozónak. Vasárnap a politikusok tovább utaznak Torontóba, ahol G20 csúcstalálkozóra kerül sor.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...