2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Obama Berlinben biztosította be az oroszellenes szankciókat

A német kancellárral és a francia államfővel, továbbá az olasz, a brit és a spanyol miniszterelnökkel folytatott hatoldalú megbeszéléssel ért véget pénteken Barack Obama amerikai elnök háromnapos berlini látogatása.

Sajtóértesülések szerint a megbeszélésen mindenekelőtt a transzatlanti kapcsolatok jövőjéről, Donald Trump megválasztott amerikai elnök várható tevékenységéről, valamint a Nyugat és Oroszország viszonyáról, a szíriai polgárháborúról és az iszlamista terrorizmusról, továbbá a brit uniós tagság megszüntetéséről (Brexit) és a nemzetközi menekültválságról volt szó.

Beszámolók szerint a hat vezető egyetértett abban, hogy fenn kell tartani az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt elrendelt szankciókat, visszavonásuk feltétele a válság politikai rendezését célzó minszki megállapodás maradéktalan végrehajtása.

A tanácskozás után nem tartottak sajtótájékoztatót. Barack Obama a német fővárosból a perui fővárosba, Limába utazott, ahol részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak csúcstalálkozóján.

obama-merkel

Angela Merkel német kancellár a hivatalában tartott találkozó után kétoldalú megbeszélést folytatott Mariano Rajoy-jal, a tíz hónapos belpolitikai patthelyzet után októberben újraválasztott spanyol miniszterelnökkel, majd Theresa May brit kormányfővel.

A kétoldalú megbeszélések között a spanyol kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón Angela Merkel kiemelte, hogy a spanyol kormány megalakulása és gazdaság kilábalása a sokévi válságból az egész EU-nak kedvező fejlemény. A spanyol gazdaság élénkülése különösen fontos Németországnak, tekintve, hogy Spanyolország Németországból importálja a legtöbb árut és szolgáltatást, és a német cégeknek Spanyolország a fő kiindulópont a latin-amerikai piacok felé.

Csak az ukrán válság miatt jár szankció

A kancellár kérdésre válaszolva elmondta: a hatoldalú csúcstalálkozón a szíriai polgárháborúval kapcsolatban “konkrétan” nem merült fel az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések lehetősége, szankciókról csak az ukrán válsággal összefüggésben beszéltek.

A megválasztott amerikai elnök programja, várható tevékenysége körüli bizonytalanságra utalva Angela Merkel kiemelte: “soha nem tud valaki egyedül mindent megoldani, csak együtt lehetünk erősek”.

Obama figyelmeztette utódját

Barack Obama csütörtökön a kancellárral folytatott megbeszélése után azt mondta, óvatosan optimista Donald Trump elnökségével kapcsolatban. Kiemelte, hogy a tisztséggel járó országos és nemzetközi felelősség összpontosításra és fegyelmezettségre ösztönöz.

Donald Trump ezt “nagyon gyorsan észreveszi” majd – jegyezte meg. Egyben figyelmeztette utódját, hogy ne kössön Oroszországgal “reálpolitikai alkukat”, vagyis elvtelen, a nemzetközi közösség szabályaival ellentétes, más országoknak hátrányos megállapodásokat.

A távozó amerikai elnök a világtörténelem egyik legnagyobb vívmányának nevezte az Európai Uniót, és hangsúlyozta: törekedni kell arra, hogy minél zökkenőmenetesebben, károsodás nélkül történjék meg a Brexit.

Barack Obama a többi között a globális éghajlatváltozás megfékezéséért kezdett küzdelem folytatása, a párizsi klímavédelmi egyezmény végrehajtása mellett is állást foglalt, Angela Merkelt pedig barátjának és legszorosabb politikai szövetségesének nevezte.

“Ha német lennék, a követője lennék” – mondta az amerikai elnök. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS