2023, január 27.
-0.4 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Nyugati fegyvereket őrző raktár megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Megsemmisítettek orosz robotrepülőgépek egy nagy raktárt a Ternopili területen lévő Csortkiv településnél, amelyben az Egyesült Államokból és európai országokból érkezett páncéltörő rakétarendszereket, hordozható légvédelmi rakétarendszereket és tüzérségi lövedékeket tároltak – mondta Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint szombaton nagy pontosságú levegő-föld rakéták mértek csapást két vezetési posztra és 15 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, aminek következtében megsemmisült egy Buk-M1 föld-levegő rakétaindító berendezés, egy légtérellenőrző radar, egy Sz-300-as föld-levegő rakétarendszer célfelderítő és -követő radarja, valamint rakétasorozatvető-üteg. A harcászati légierő három vezetési pontot és 25 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadott, aminek eredményeképpen több mint 150 nacionalista életét vesztette, hat harckocsi, öt tüzérségi löveg és 10 különleges célú jármű pedig üzemképtelenné vált.

A beszámoló szerint orosz vadászgépek lelőtték az ukrán légierő két Szu-25-ös gépét a Donyecki Népköztársaság felett, a légierő pedig egy harmadikat is megsemmisített Harkov megyében. A légvédelem emellett nyolc ukrán drónt – köztük egy Bayraktar TB-2 típusút -, valamint két Tocska-U és három Uragan rakétát is lelőtt.

A rakéta- és tüzérségi erők 248 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 21 vezetési posztot és 37 tüzérségi tüzelőállást lőttek, aminek következtében több mint 320 “nacionalista” életét vesztette, öt páncélozott jármű, hat tüzérségi löveg és aknavető, 15 speciális katonai jármű, valamint öt lőszer- és üzemanyagraktár megsemmisült.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése alapján az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 201 repülőgépet, 130 helikoptert, 1188 drónt, 338 légvédelmi rakétarendszert, 3514 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 508 rakétasorozatvetőt, 1870 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3570 speciális katonai járművet veszítettek.

A Donyecki Népi Milícia vasárnapi közleménye szerint Ukrajna 237 települése került eddig az orosz fegyveres erők által támogatott szakadárok ellenőrzése alá, miközben folytatódik az előrenyomulás Szlovjanszk felé. A milícia azt állította, hogy az elmúlt 24 órában mintegy 70 ukrán fegyverest, egy drónvezérlőállást, három harckocsit, két 2SZ3 Akacija önjáró tüzérségi löveget és négy teherautót semmisített meg.

A Luganszki Népi Milícia arról tett bejelentést, hogy nem tervezi megrohamozni a szeverodonecki Azot vegyiüzemet, amelyben körülzárt ukrán katonák vannak, akik “kénytelenek lesznek megadni magukat”. A szakadár alakulat szerint az ukránok többször próbáltak meg maguknak szabad elvonulást kialkudni a szomszédos Liszicsanszk felé.

Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság oroszországi nagykövete szombat éjjeli Telagram-bejegyzésben azt állította, hogy a civilek elkezdték elhagyni az Azot üzemet egy olyan kijáraton keresztül, amely nem áll az ukrán fegyveresek ellenőrzése alatt.

A Donyec-medence több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi támadást. Az Azovi-tenger partján fekvő, orosz ellenőrzés alá került Berdjanszkban vasárnap hajnalban robbanás történt és tűz ütött ki egy transzformátor-alállomáson. A helyi hatóságok először terrortámadásról tettek bejelentést, majd közölték, hogy a létesítményben rövidzárlat keletkezett. A lakóházak egy része áramellátás nélkül maradt.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője pánikkeltésnek minősítette azt az ukrán médiában megjelent állítást, mely szerint Mariupolban kolerajárvány fenyeget. Az elöljáró szerint a romok közül kiemelt holttesteket, amelyek már “nincsenek nagyon sokan”, igazságügyi szakértői és az ügyészségi vizsgálat után újratemetik a külön erre a célra kijelölt helyeken.

Elmondta, hogy az egykor 475 ezres városban ma mintegy 200 ezren laknak. Pusilin szerint a létfontosságú infrastruktúra helyreállításával párhuzamosan az emberek kezdenek visszatérni. Hozzátette, hogy a mariupoli kikötőből az év végéig egymillió tonna donyecki és luganszki terméket fognak elszállítani. A városban megnyitották a munkaközvetítő központot, hogy segítsen az embereknek a szakmájukban elhelyezkedni, az átlagbér meghaladja a 30 ezer rubelt (jelenlegi árfolyamon mintegy 200 ezer forintot).

Jevgenyij Jurcsenko, a Déli Bányászati és Kohászati Komplexum vezérigazgatója szombaton közölte, hogy az ipari egyesülés alcsevszki acélgyára kész Mariupolból kitelepült szakembereket, köztük kohászokat és kokszmunkásokat alkalmazni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...