2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

Novorosszia hirei (szeptember 12, osszefoglalo)

– A legelso, es legfontosabb: pentek hajnalban tortent meg az elso ,,fogolycsere”. Kijev igazan szegyelhetne magat! A ,,36-36″ alapon torteno fogolycsere soran (attol fuggetlenul, hogy a felkelok eddig mar kozel 1200 fogoly kormanykatonat engedtek el) a felkeloknek atadott ,,hadifogolybol” 25 – CIVIL TUSZ volt!

Igy mar ertheto, hogy honnan a Poroshenko altal bemondott ,,kozel 300 hadifogoly felkelo”. Meglehetosen szomoru ,,divat” ez a mostani ,,szabad es demokratiklus” ukrajnaban, hogy az embert mindenfajta indok nelkul, barmikor elhurcolhatjak. Minda volt hadifoglyok, mind pedig a civil tuszok beszamoltak a gyakran brutalis es megalazo banasmodrol, a totalis hatalmi onkenyrol (az egyetlen, velemenyuk szerint, ,,rendes hely” a harkovi SzBU volt, ahol tisztesegesen bantak veluk. Beszamoltak arrol is, hogy a kormanyhadsereg oldalan levo kulonbozo magan zaszloaljaknal es a jobb-szektor fegyevreseinel gyakran kivegzik a hadifoglyokat, illetve ahhoz, hogy letartoztassak az embert, mint ,,terroristat” eleg az, ha a lakasan van valami mozdithato ertek.

Mindegy. A lenyeg – Kijev ,,nagyvonaluan” elengedett 36 embert. Az is jellemzo, hogy Poroshenko juntaja ert ahhoz, hogyan szaporitsa a felkelok szamat. Az elengedett tuszok tobbsege mondta, hogy eddig soha sem gondoltak arra, hogy fegyvert fogjanak, de most mar megteszik.

 

– A felkelok kozponti szerveinek beszamoloi szerint az ,,adaz tuzszunet” alatt a felkelo csapatok tobb sebesultet veszitettek, mint a harcok soran barmikor. Tovabba arrol is szo esett, hogy a jovoben nem kotnek tobbe tuzszuneti megallapodast, ugyanis Kijev minden egyes alkalommal, amint rosszul all a szenaja – ehhez a ,,megoldashoz” folyamodik es utana vilagga kurtoli ,,bekes szandekait”. Tovabba Novorosszia bejelentette, hogy ,,a Poroshenko altal eloterjesztett, a Donyecki es Luganszki megyekre vonatkozo ,,kulonleges statusz rendelet-tervezetet” feldughatja maganak, ugyanis ez mar megkesett. Korabban kellett volna”, amikor a Donbasszon kialakult tiltakozasok alatt a felkelok meg Ukrajna decentralizaciojat es foderalizaciojat koveteltek.

 

– Luganszk iranyaba elindult a masodik, humanitarius segelyt szallito orosz konvoj.

 

– Az elmult ket napban a nepfelkelok csapatai bovultek ujabb 3420 harcossal. Ezek kozul 43 fo – az ukran hadsereg volt kormanykatonai, 712 fo kozak onkentesek oroszorszagbol, 32 kulfoldi onkentes, a tobbiek – helyi lakosok.

 

– Az ukran kormanyerok tuzersege folytatja a szorvanyos csapasokat Donbassz varosai es falvai ellen. Gyakorlatilag Kijev folyamatosan megszegi a tuzszunetet. Folyattodik a csapatok atcsoportositasa es feltoltese. (A mai napon peldaul tuzersegi tamadas erte Makejevkat.)

 

– Sztarobesevo alatt a felkelok felszamoltak a helyi katlant, igy ellenorzesuk ala vontak Patrioticsnoje telepulest (Novoazovszkij jaras). A helyi lakosok beszamoltak a nemzeti gardistak kegyetlenkedeseirol, folyamatos rablasaikrol, foglyok kivegzeserol.

 

– Volnovaha alatt az ejszaka folyaman a ,,Harkiv-1″ ukran maganzaszloalj megprobalt betorni a felkelok allasaiba, de a tamadasat visszavertek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...