2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

November közepéig eldől, megkapja-e Oroszország a Mistralokat

A szerződés szerint, Oroszország az első – Vlagyivosztok – nevű Mistral helikopter-hordozót Októberben meg kellene kapja.

Thomas Hofnung katonai szakértő a Liberation Monde szombati számában azt írja, hogy November első felében eldől, megkapja-e Oroszország az első Mistral osztályú helikopter hordozót  – Thomas Hofnung egy névtelen forrásra hivatkozik a francia védelmi minisztériumból.

“Az igazság pillanat közeledik” – írja a szakértő. “A forrás a francia védelmi minisztériumban azt mondta, hogy a Mistral helikopter-hordozók kézbesítéséről szóló döntést November elején hozzák meg – Mistral már ki van fizetve”

“A francia tétovázás ellenére – ami a döntést előzi meg – egy magas rangú francia katonatiszt optimizmust mutatott múlt héten egyfajta kedvező végkimenetelről” – írja Hofnung. Az 1,12 milliárd eurós szerződés amit a két Mistral hadihajó építéséről kötöttek – az orosz (védelmi exportőr) Rosoboronexport és a francia DCNS között, 2O11 júniusában lett aláírva.
A szerződés szerint az első – Vlagyivosztok – nevű hadihajót ez év októberében kellene fogadni Oroszországnak, míg a másodikat, a – Sevastopolt – következő évben kellene befejezzék és átadják a franciák.

 
Mi a Mistral helikopter-hordozó?

Mistral-osztályú partraszállító hajó: helikopterek és kétéltű járművek szállítására egyaránt alkalmas. A 21.000 tonnás, közel 200 méter hosszú hadihajó a legmodernebb amerikai egységek mintájára készült, fedélzetén akár 16 helikopter is állomásozhat.

Jól átgondolt felépítésüknek és modern elektronikai rendszereiknek köszönhetően többféle feladat végrehajtására is alkalmasak a Mistral-osztályú hajók, működhetnek mint flottakötelék vezérhajók, helikopterhordozók, szárazföldi csapatok és azok nehézfegyverzetének szállítására alkalmas gyors hajók, kétéltű partraszállító egységek indítói, vagy akár mint kórházhajók. Jól alkalmazhatóak a humanitárius katasztrófák elhárításánál, vagy kombinált nemzetközi békefenntartó akciók végrehajtására.  

A 199 méter hosszú, 32 méter széles hadihajókon 16 harci- és szállítóhelikopter állomásozhat egyidejűleg, vagy akár egy komplett harckocsi század 40 darab Leclerc tankkal és egyéb páncélozott harcjárművekkel felszerelve, továbbá 450 tengerészgyalogos hosszabb távú elhelyezésére is van lehetőség, de rendkívüli esetben azonban akár 900 katonát is a fedélzetére vehet.
A fedélzeten hat helikopter-állóhelyet alakítottak ki a Tiger harcihelikopterek és az NH-90-es illteve a Cougar szállítóhelikopterek részére. A hangárakban egyidejűleg 10 forgószárnyas elhelyezésére és karbantartására van lehetőség.
A meghajtásról dízel-elektromos hajómotorok és két, egyenként ötlapátos hajócsavar gondoskodik. 18 tengeri csomós sebességgel 10.000 km, míg 15 csomóval 19.800 km megtételére alkalmas egyszeri feltöltéssel.

 
Személyzetét 160 fő alkotja, melyből 20 tiszt, 60 altiszt és 80 legénységi állományú tengerész alkotja.
A Mistral-osztályú hajók rendkívül fejlett elektronikai rendszerének alapja az integrált Data Link 11 adattovábbító és feldolgozó rendszer, a 3D felderítő radar és a navigációs, valamint tűzvezető lokátorok. Lehetőség van műholdas navigációra és adattovábbításra is a parancsnokság és a többi flottaegység között így vezetési pontként is működhetnek ezek az egységek.

A beépített fegyverzetet a két Simbad rakétaindító,  két darab 30 mm-es Breda-Mauser gépágyú és a négy darab 12,7 mm-es M2-HB Browning gépágyú alkotja, melyek főleg légi célok és kisebb rohamcsónakok ellen használhatóak.

 

A hajókon helyet kapott egy 50 férőhelyes, kompletten felszerelt kórház is, melynek nagyobb veszteségekkel járó különleges harci cselekmények illetve humanitárius és mentő akciók esetén vehetik nagy hasznát.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...