2022, szeptember 25.
13 C
Budapest
7.2 C
Moszkva
Array

Novak: az EU-nak kötelezettséget kell vállalnia, hogy kezeskedik Ukrajna gáz-adósságának megfizetéséért

Novak: az EU-nak kötelezettséget kell vállalnia, hogy kezeskedik Ukrajna gáz-adósságának megfizetéséért

Ukrajna adóssága az orosz állami energia-gigász, a Gazprom felé 5,3 milliárd USD.

Az Európai Uniónak vállalnia kell, hogy garanciát ad, kezességet vállal Ukrajna gáz-adósságának megfizetéséért az Oroszország felé fennálló ukrán gázt-tartozás ügyében. mondotta el Alexander Novak kedden, azt követően, hogy tárgyalt Yuri Prodau ukrán energetikai és- szénipari miniszterrel, valamint az EU energiaügyi biztosával, Guenther Oettringer-el.

Novak azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság – az Európai Unió végrehajtó testülete- még nem határozta meg a financiális forrásait Kijev gáz-adósságának visszafizetésére.

“Mi hiszünk lehetséges forrásokban, beleértve az első-osztályú európai bankokat is, híd-hiteleket, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank pénzügyi alapjait és az Európai Bizottságot is” – mondotta az orosz miniszter. A Nemzetközi Valutaalaptól kapott keret első részletét viszont csak 2O15-ben fogja megkapni Ukrajna.

Ukrajna számára 385 USD-os gázár lesz érvényben 2O14 októberétől 2O15 késő márciusáig. Oroszország azt javasolja Ukrajnának egyúttal, hogy kössenek kormányközi megállapodást arról ,hogy 1OO USD visszamenőleges diszkont-árat kapnak, amint az a 2OO9-es szerződés szerint elképzelt volt. Így visszamenőleges kedvezményt kapnak a fennálló tartozásukra. Ez elég gavallér ajánlat.

Ukrajna adóssága az orosz állami energia-gigász, a Gazprom felé 5,3 milliárd USD – mondotta Novak. Ez a diszkont-árral 4,5 milliárd USD-ra redukálódhat.

“Ukrajna lejárt hátralékos gáz-tartozásának összege 5,3 milliárd USD, 1,4 milliárd USD október elejéig meg lesz fizetve ebből, a maradék 3,1 milliárd USD pedig év végig lesz megfizetve” – mondotta Novak. Az ideiglenes gáz-alku nem tartja lehetségesnek az ukrán gáz-tartozás megfizetésétől való eltekintést az orosz gáz tranzitjáért cserébe. Egyúttal Oroszország tanulmányozza a reverz, azaz fordított gázszállítások jogszerűségét, melyeket Ukrajna az EU egyes államaiból kap.

Ukrajnán keresztül ugyan jelenleg is folyik orosz gáz-tranzit az európai fogyasztók felé, ellenben Ukrajna maga jelenleg nem fogad orosz gázt saját szükségletei kielégítésére, lévén eleddig nem tudott Moszkvával megegyezni az árakról.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...