2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Novak: az EU-nak kötelezettséget kell vállalnia, hogy kezeskedik Ukrajna gáz-adósságának megfizetéséért

Novak: az EU-nak kötelezettséget kell vállalnia, hogy kezeskedik Ukrajna gáz-adósságának megfizetéséért

Ukrajna adóssága az orosz állami energia-gigász, a Gazprom felé 5,3 milliárd USD.

Az Európai Uniónak vállalnia kell, hogy garanciát ad, kezességet vállal Ukrajna gáz-adósságának megfizetéséért az Oroszország felé fennálló ukrán gázt-tartozás ügyében. mondotta el Alexander Novak kedden, azt követően, hogy tárgyalt Yuri Prodau ukrán energetikai és- szénipari miniszterrel, valamint az EU energiaügyi biztosával, Guenther Oettringer-el.

Novak azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság – az Európai Unió végrehajtó testülete- még nem határozta meg a financiális forrásait Kijev gáz-adósságának visszafizetésére.

“Mi hiszünk lehetséges forrásokban, beleértve az első-osztályú európai bankokat is, híd-hiteleket, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank pénzügyi alapjait és az Európai Bizottságot is” – mondotta az orosz miniszter. A Nemzetközi Valutaalaptól kapott keret első részletét viszont csak 2O15-ben fogja megkapni Ukrajna.

Ukrajna számára 385 USD-os gázár lesz érvényben 2O14 októberétől 2O15 késő márciusáig. Oroszország azt javasolja Ukrajnának egyúttal, hogy kössenek kormányközi megállapodást arról ,hogy 1OO USD visszamenőleges diszkont-árat kapnak, amint az a 2OO9-es szerződés szerint elképzelt volt. Így visszamenőleges kedvezményt kapnak a fennálló tartozásukra. Ez elég gavallér ajánlat.

Ukrajna adóssága az orosz állami energia-gigász, a Gazprom felé 5,3 milliárd USD – mondotta Novak. Ez a diszkont-árral 4,5 milliárd USD-ra redukálódhat.

“Ukrajna lejárt hátralékos gáz-tartozásának összege 5,3 milliárd USD, 1,4 milliárd USD október elejéig meg lesz fizetve ebből, a maradék 3,1 milliárd USD pedig év végig lesz megfizetve” – mondotta Novak. Az ideiglenes gáz-alku nem tartja lehetségesnek az ukrán gáz-tartozás megfizetésétől való eltekintést az orosz gáz tranzitjáért cserébe. Egyúttal Oroszország tanulmányozza a reverz, azaz fordított gázszállítások jogszerűségét, melyeket Ukrajna az EU egyes államaiból kap.

Ukrajnán keresztül ugyan jelenleg is folyik orosz gáz-tranzit az európai fogyasztók felé, ellenben Ukrajna maga jelenleg nem fogad orosz gázt saját szükségletei kielégítésére, lévén eleddig nem tudott Moszkvával megegyezni az árakról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó