2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

NOB: nehéz szívvel, de továbbra is eltiltjuk az orosz sportolókat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolta, hogy Oroszország és Belarusz sportolóit továbbra is zárják ki a nemzetközi sportversenyekről – közölte szerdán Thomas Bach NOB-elnök.

“Nagyon nehéz szívvel tettük ezt… A sportolók soha nem lehetnek saját kormányuk politikájának áldozatai” – mondta Bach a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) szöuli közgyűlésén felszólalva.

“Ez a helyzet megoldhatatlan dilemmába sodor minket. Egyrészt nem tudunk teljes mértékben megfelelni olimpiai küldetésünknek, amely a sportolók védelme és az egész világ békés versenyben való egyesítése” – mondta a NOB vezetője.

“Mindannyian mindig egyetértettünk és ragaszkodtunk ehhez az elvhez a múltban, amikor egyik vagy másik ország sportolói politikai okokból nem voltak hajlandóak versenyezni egy másik ország sportolóival szemben”.”

“Azért ragaszkodtunk ehhez az elvhez, mert mindannyian egyetértettünk abban, hogy egy ilyen egyesítő békés verseny a küldetésünk középpontjában áll… Most, sajnos, ebben a különleges helyzetben az egyetlen módja ennek a küldetésnek a védelmének az volt, hogy a sportolók részvételének megtagadását javasoljuk pusztán az útlevelük miatt” – tette hozzá.

Az ANOC 2022-es közgyűlésének a dél-koreai főváros, Szöul ad otthont október 18. és 21. között. Az ANOC hivatalos honlapja szerint “a nemzeti bizottságok mellett ismét részt vesznek a NOB, a nemzetközi szövetségek és a szervezőbizottságok képviselői is az olimpiai játékokon kívüli legnagyobb globális sporttalálkozón”.

Az orosz sport elleni szankciók

2020. december 17-én a svájci Lausanne-ban működő Sportdöntőbíróság (CAS) részben helybenhagyta a WADA (a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) korábbi döntését az orosz sportágakkal szembeni számos szankcióról.

A CAS döntését követően az orosz sportolókat két évre megfosztották attól a joguktól, hogy minden világbajnokságon, olimpiai és paralimpiai játékokon Oroszország nemzeti zászlaja alatt és a nemzeti himnusz dallamára vegyenek részt.

A svájci székhelyű bíróság döntése két évre megfosztotta Oroszországot attól a jogától is, hogy bármilyen nemzetközi sportverseny megrendezésére pályázzon. A WADA szankciói 2022 decemberéig lesznek érvényben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február 28-án ajánlásokat adott ki a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy tiltsák el az orosz és belarusz sportolókat a nemzetközi versenyeken való részvételtől, Moszkva ukrajnai különleges katonai műveletére hivatkozva.

A NOB február végi ajánlásait követően a globális sportszövetségek többsége úgy döntött, hogy az orosz és belarusz sportolókat kizárja minden nemzetközi sportversenyről.

Augusztus elején Thomas Bach NOB-elnök a német Sport Bild című lapnak adott interjújában azt mondta, hogy még túl korai lenne megváltoztatni a NOB februári ajánlásait Oroszországgal és Belarusszal kapcsolatban. Különösen azt mondta, hogy “továbbra sem javasoljuk, hogy Oroszországból és Belaruszból sportolókat hívjunk meg versenyekre. Továbbra sem lesz himnuszuk, zászlójuk és nemzeti színeik”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...