2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

New York Times: az USA-ban van forgatókönyv Zelenszkij és Putyin halálára is

A Pentagon négy úgynevezett “joker-forgatókönyvet” készített, amelyek az ukrajnai konfliktusról, beleértve Oroszország vagy Ukrajna elnökének hirtelen halálát – jelentette kedden a New York Times egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozva.

A lap szerint a dokumentumot a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) állította össze februárban, és az elmúlt hetekben szivárgott ki a közösségi médiában, más titkos aktákkal együtt, amelyek többsége az Egyesült Államoknak az ukrajnai konfliktusban való részvételével kapcsolatos.

A DIA által számításba vett négy kimenetel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy Vlagyimir Putyin orosz elnök halála, az orosz fegyveres erőkön belüli vezetés eltávolítása, vagy a Kreml elleni ukrán csapás.

A DIA állítólag úgy véli, hogy a Kreml elleni ukrán csapás “teljes körű katonai mozgósításhoz” vezethet Oroszországban, vagy ahhoz, hogy Putyin taktikai nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzik.

Alternatívaként az amerikaiak úgy vélik, hogy egy ilyen szemtelen kijevi eszkaláció arra kényszeríthetné Putyint, hogy “tárgyalásokat folytasson a háború rendezéséről”.

A lap nem részletezte, hogy a Pentagon melyik verzió kimenetelét tartja a legreálisabbnak, illetve azt sem, hogy – Washington szemében – mekkora a valószínűsége egy Moszkva elleni ukrán csapásnak. Az újság azt sem volt hajlandó pontosítani, hogy milyen következményekkel járna Zelenszkij vagy Putyin halála, illetve az orosz hadseregen belüli vezetőváltás.

A dokumentum eredeti példányait a jelek szerint letörölték a Discord szerverről, ahol eredetileg közzétették, így ez a cikk az egyetlen elérhető forrás.

Amerikai tisztviselők nem erősítették meg, hogy a dokumentum valódi-e, de nem vitatták annak hitelességét – jegyezte meg a New York Times. A Pentagon hasonló álláspontot képviselt a közelmúltban Ukrajnával kapcsolatban kiszivárgott összes dokumentummal kapcsolatban: elismerték, hogy az anyagok egy része “hasonló formátumú”, mint a hírszerzési tájékoztatók, anélkül, hogy közvetlen megerősítést adtak volna ki.

A kiszivárgott fájlokban szereplő egyéb akták részletezik az Egyesült Államok háborús terveit és az Ukrajnában állomásozó NATO különleges erők számát, Kijev gyorsan romló lőszerhelyzetét és katonai felkészültségét, valamint egyéb, Ukrajnával, Kínával, a Közel-Kelettel és a terrorizmussal kapcsolatos “érzékeny” anyagokat.

Moszkva fennáll annak lehetősége, hogy a dokumentumok hamisítványok, amelyeket azért terjesztettek a médiában, hogy a Kreml hamis biztonságérzetet keltsenek Ukrajna katonai képességeivel kapcsolatban. “Mivel az USA hadviselőfélként vesz részt a [ukrajnai] konfliktusban, és lényegében hibrid háborút folytat ellenünk, lehetségesek az ilyen trükkök az ellenség, vagyis Oroszország megtévesztésére” – mondta Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó