2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Németország nem tudja nélkülözni az orosz gázt – mondta a szászországi miniszterelnök

Az orosz gázellátás kritikus Németország számára, és ez belátható időn belül így is marad, annak ellenére, hogy Berlin megpróbálja diverzifikálni energiaforrásait – figyelmeztetett Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök.

Kretschmer a német Funke Mediengruppe-hoz tartozó újságoknak adott szombati interjújában elmondta:

“Már most tanúi vagyunk annak, hogy nem tudunk meglenni orosz gáz nélkül”.

A tisztviselő hozzátette, hogy a Berlin által Oroszország Ukrajna elleni offenzívája miatt elrendelt szankciók “hozzájárultak ehhez a hiányhelyzethez”.

Kretschmer szerint Berlinnek arra kell törekednie, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus befejezése után is kapjon orosz gázt. Hozzátette, hogy az üzemanyag jelenlegi ára tönkreteszik Németország iparát.

A helyzet enyhítésére Szászország kormányzója átmeneti intézkedésként javasolta Németország három atomerőművének üzemidejének meghosszabbítását, valamint néhány korábban leállított létesítmény újraindítását.

A német kormány jelenlegi tervei szerint a három megmaradt atomerőműből kettőt 2023. április közepéig kellene készenlétben tartani. Ha azonban nem történik változás, akkor az év végéig valamennyi nukleáris létesítményt lekapcsolják a német hálózatról.

Szászország miniszterelnöke a továbbiakban kijelentette, hogy Németországnak nem szabad feladnia a klímasemlegességre irányuló ambiciózus terveit, de megjegyezte, hogy “új útra” van szükség. A kormányzó kifejtette, hogy a “gáz mint hídtechnológia” használatára vonatkozó korábbi tervek a jelek szerint nem fognak megvalósulni.

Az atomerőművek használatának meghosszabbítása mellett Kretschmer azt is javasolta, hogy forduljanak inkább Katarhoz mint gázszállítóhoz, és csapolják meg a hazai gázkészleteket is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...