2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Németország figyelmeztette a magyar és a török kormányt

Magyarországnak és Törökországnak fel kell hagynia a finn és svéd NATO-tagság ratifikálásának akadályozásával – mondta csütörtökön Annalena Baerbock német külügyminiszter, hozzátéve, hogy “kristálytiszta alap” van arra, hogy a két északi ország csatlakozhasson a katonai szövetséghez.

Ankara és Budapest késlelteti a folyamatot, Törökország arra hivatkozik, hogy aggályai vannak Svédország és Finnország állítólagos támogatásával a kurd terrorizmus ellen, míg Magyarország azt állítja, hogy azután szavaz a kérdésről, miután rendezte számos nézeteltérését az EU-val.

Svéd kollégájával, Tobias Billstrommal tartott közös sajtótájékoztatóján Baerbock elmondta, hogy Ankara és Budapest is elkötelezte magát a csatlakozás hivatalossá tétele mellett, “és most pontosan ezt kell tenniük”.

A továbbiakban megdorgálta Budapestet, amiért késlelteti a ratifikációs folyamatot. “Ami a Magyarországgal kapcsolatos kérdést illeti: Ezt szeretném világosan aláhúzni … nincs szürke zóna” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Berlin “a maga kedves bátorításával” támogatja a csatlakozási folyamatot.

Májusban, Oroszország ukrajnai katonai hadjárata közepette Svédország a szomszédos Finnországgal együtt szakított évtizedek óta tartó semlegességi álláspontjával, és hivatalosan is kérte a NATO-tagságot. Bár a blokk elfogadta a kérelmeket, az északi nemzetek pályázatát mind a 30 tagállamnak ratifikálnia kell, és Törökország és Magyarország jóváhagyása még várat magára.

Ankara azt követeli, hogy Stockholm és Helsinki tegyen többet a terrorizmus, különösen a Törökországban törvényen kívül helyezett kurd csoportok elleni küzdelem érdekében, de az erről szóló tárgyalások még folynak.

Közben magyar tisztviselők többször is kijelentették, hogy támogatják a NATO bővítését. Szerdán Gulyás Gergely, Orbán Viktor miniszterelnök kabinetfőnöke azt állította, hogy a magyar parlament az őszi ülésszakon tárgyalja a ratifikációt.

“Finnország és Svédország a szövetségeseink, és számíthatnak ránk” – mondta, hozzátéve, hogy reméli, hogy “még idén” befejezik a folyamatot.

A magyar kormány július közepén nyújtotta be a vonatkozó törvényjavaslatokat, de azokat még mindig nem vitatták meg. Budapest tagadta, hogy hátráltatja a belépési folyamatot, de tisztviselők közölték, hogy addig nem szavaznak a kérdésről, amíg nem fogadják el azokat a törvényeket, amelyek célja az EU-val folytatott vita enyhítése, amely a korrupciós aggályok miatt mintegy 7,5 milliárd eurós támogatás megvonását javasolta Budapesttől.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...