2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Németország az orosz és belorusz válogatott kitiltását kéri a 2024-es EB-ről

Nancy Faeser német belügyminiszter azt szeretné, ha Oroszországot és Belaruszt kitiltanák az 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságról, és a helyi média szerint levélben fordult az UEFA elnökéhez, Aleksander Ceferinhez az ügyben.

Németország 1988 óta először rendezheti meg a tornát, és három héttel a selejtezőcsoportok frankfurti sorsolása előtt a Der Spiegel beszámolója szerint Faeser levelet küldött az európai szövetségnek, amelyben megjegyzi, hogy Oroszországot már most is kitiltották a nemzetközi versenyekről, és ugyanezt követeli Belarusszal szemben is.

Faeser azzal érvelt, hogy Belarusz, amely még soha nem kvalifikálta magát nagy tornára, és júniusban az UEFA Nemzetek Ligája hazai mérkőzéseit Szerbiában játszotta szurkolók nélkül, ki kellene zárni minden nemzetközi labdarúgó-mérkőzésről és tornáról, mivel “az orosz vezetés alapvető támogatói” az Ukrajnában zajló katonai konfliktusban.

A német politikus hozzátette továbbá, hogy az UEFA-nak fel kellene függesztenie az orosz és belorusz tisztviselőket “a nemzetközi sportszövetségek befolyásos testületeiből” is, mert a labdarúgásnak “meg kellene felelnie felelős szerepének, és egységes álláspontot kellene képviselnie az emberi jogok ilyen jellegű semmibevételével szemben”.

Minden felelőst meg kell fosztani a sportban való részvétel, befolyásolás vagy egyéb képviselet minden lehetőségétől” – hangzott el továbbá.

Az Athletic szerint az UEFA már megkapta a levelet, és a megfelelő időben válaszol rá.

Faeser és Németország kérése az ukrán szövetség (UAF) elnökének, Andrij Pavelkónak hasonló kérését követi, aki hasonlóan kérte, hogy Oroszországot zárják ki a selejtezőcsoportok október 1-jei sorsolásából ezen a héten.

Oroszországot “teljesen el kell szigetelni a nemzetközi színtéren, beleértve a labdarúgást is” – írta Pavelko a szövetség hivatalos honlapján, hozzátéve, hogy a szervezet “jelenleg is erőfeszítéseket tesz az UEFA szintjén” annak érdekében, hogy Oroszország ne vehessen részt a sorsoláson.

Mivel a testületek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlását követték, amelyet számos sportági szövetség meghallgatott, az UEFA és a FIFA februárban kizárta az összes orosz csapatot a nemzetközi labdarúgóversenyekből.

Ennek következtében Oroszország férfi válogatottját kizárták a novemberi, 2022-es katari világbajnokságról, a női csapatot pedig kizárták a házigazda Anglia által megnyert Euro 2022 csoportköréből.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...