2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Németország államosítani készül a Gazprom és a Rosznyefty helyi leányait

Németország mérlegeli a Gazprom és a Rosznyefty orosz energiaipari nagyvállalatok helyi leányvállalatainak kisajátítását vagy államosítását az energiabiztonsággal kapcsolatos aggodalmak miatt, az Oroszország-ellenes szankciók és Moszkva rubelben történő gázfizetési igénye közepette.

Erről csütörtökön számolt be a Handelsblatt című német üzleti napilap, amely szerint a gazdasági minisztérium magas rangú tisztviselői és Olaf Scholz kancellár között megbeszélések folytak az ügyben.

Mindkét vállalat létfontosságú a német energiapiac számára. A Gazprom Germania számos gáztárolót üzemeltet, a Rosneft Deutschland pedig a németországi benzin-, gázolaj- és kerozinfinomítók piacán a kulcsszereplők közé tartozik.

Oroszország szerint a lépés törvénytelen lenne

“A Gazprom és a Rosznyefty leányvállalatainak németországi államosítása súlyosan sértené a nemzetközi jogot… minden elképzelhető és elképzelhetetlen törvényt megsértene” – mondta pénteken újságíróknak Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótitkára.

Hozzátette, hogy Moszkva még a kérdés felvetését is “elfogadhatatlannak” tartja.

Közben a Gazprom pénteken bejelentette, hogy megszünteti részesedését a Gazprom Germania leányvállalatában, és megválik a vállalatban lévő összes vagyonától.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó