2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Németország államosítani készül a Gazprom és a Rosznyefty helyi leányait

Németország mérlegeli a Gazprom és a Rosznyefty orosz energiaipari nagyvállalatok helyi leányvállalatainak kisajátítását vagy államosítását az energiabiztonsággal kapcsolatos aggodalmak miatt, az Oroszország-ellenes szankciók és Moszkva rubelben történő gázfizetési igénye közepette.

Erről csütörtökön számolt be a Handelsblatt című német üzleti napilap, amely szerint a gazdasági minisztérium magas rangú tisztviselői és Olaf Scholz kancellár között megbeszélések folytak az ügyben.

Mindkét vállalat létfontosságú a német energiapiac számára. A Gazprom Germania számos gáztárolót üzemeltet, a Rosneft Deutschland pedig a németországi benzin-, gázolaj- és kerozinfinomítók piacán a kulcsszereplők közé tartozik.

Oroszország szerint a lépés törvénytelen lenne

“A Gazprom és a Rosznyefty leányvállalatainak németországi államosítása súlyosan sértené a nemzetközi jogot… minden elképzelhető és elképzelhetetlen törvényt megsértene” – mondta pénteken újságíróknak Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótitkára.

Hozzátette, hogy Moszkva még a kérdés felvetését is “elfogadhatatlannak” tartja.

Közben a Gazprom pénteken bejelentette, hogy megszünteti részesedését a Gazprom Germania leányvállalatában, és megválik a vállalatban lévő összes vagyonától.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...