2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Német miniszter: nemzeti szinten kell megoldani a Szputnyik V beszerzését, ha az EU nem lép

Nemzeti szinten kell gondoskodni az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséről, ha az Európai Unió nem lép – mondta a német egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Jens Spahn egészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a kormány támogatja a Szputnyik V EU-s engedélyeztetését. Így az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított eljárásban az oltóanyagokért felelős német szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az úgynevezett raportőri szerepet. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését.

A miniszter kiemelte: kapcsolatban állnak az orosz partnerekkel, és támogatják azt a törekvésüket is, hogy gyártási kapacitást biztosítsanak a Szputnyik V-nek Németországban vagy máshol az EU-ban.

Az is elképzelhető, hogy hamarosan megköttetnek az első szerződések. Ehhez azonban tisztázni kell még, hogy mikor mekkora mennyiség állhat rendelkezésre a szérumból – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Jens Spahn hangsúlyozta: nagyon támogatja, hogy nemzeti szinten gondoskodjanak a Szputnyik V beszerzéséről, ha az EU nem mozdítja elő az ügyet.

Az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach szociáldemokrata (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselő, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének (HSPH) docense hangsúlyozta, hogy az orosz vakcinát ugyanúgy kell kezelni, mint az összes többi oltóanyagot.

Orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben MTI/Balogh Zoltán

Angela Merkel kancellár ugyancsak pénteken az oltási kampányról a tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferencia után berlini hivatalában tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy szükség van minden oltóanyagra, amelynek alkalmazásához hozzájárul az EMA, és az engedélyezett készítményeket be is kell vetni az oltási kampányban.

Mint mondta, nem utal arra semmi, hogy az EU nem rendelne egy EU-s forgalmazási engedéllyel rendelkező vakcinából, de ha mégis előállna ez a helyzet, Németországnak a közösségi szabályozásban a tagállamoknak biztosított lehetőséggel élve önállóan, nemzeti hatáskörben kellene vásárolni az orosz fejlesztésű szérumból.

Angela Merkel kiemelte, hogy csak az oltási kampány végrehajtásával lehet véget vetni a koronavírus-járványnak, ezért kormányának az a jelszava, hogy “oltani, oltani, oltani”.

A folyamat gyorsításáért a hagyományos német alaposság mellett a szintén a németek fő tulajdonságai közé tartozó rugalmasságra is törekednek. Így húsvét után a tartományi kormányok által üzemeltetett oltási központok és a mobil oltócsoportok mellett az ország mintegy ötvenezer háziorvosi praxisa is bekapcsolódik a munkába – döntöttek.

Beoltanak egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával az Észak-Közép-budai Centrum (ÉKC) Új Szent János Kórházban, a főváros XII. kerületében 2021. február 13-án.
MTI/Balogh Zoltán

A többi között arról is határoztak, hogy a BioNTech/Pfizer-féle vakcinából az EU-nak biztosított rendkívüli, négymillió adagos szállítmányból Németországnak járó 580 ezer adag nagy részét a súlyosan fertőzött külföldi térségekkel határos régiókban használják fel, amelyekben az ingázók nagy száma miatt kezelni kell a vírus behurcolásának kockázatát.

Így több százezer adaggal emelik az igen nehéz helyzetben lévő Csehország mellett fekvő tartományoknak járó ellátmányt, és a tervezettnél több vakcina jut Saar-vidék tartománynak is, ahol elterjed a SARS-Cov-2 úgynevezett dél-afrikai mutációja a szomszédos franciaországi Moselle régióból – ismertetett a kancellár.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó