2023, március 21.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Német főügyész: nincs bizonyíték, hogy Oroszországnak köze lenne az Északi Áramlat felrobbantásához

Berlin nem rendelkezik olyan bizonyítékokkal, amelyek Oroszországot összekapcsolnák az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek tavalyi szabotázsával a Balti-tenger fenekén – ismerte el Peter Frank német főügyész.

“Jelenleg nincs bizonyíték” – mondta az állítólagos orosz érintettségről a Die Welt című napilapnak adott szombati interjújában. “A nyomozás folyamatban van” – tette hozzá.

A nyomozás részeként két kutatóhajóval víz- és talajmintákat gyűjtöttek a robbanások helyszínéről, és a sérült csővezetékek törmelékeit is begyűjtötték – árulta el a főügyész. “Jelenleg mindezt törvényszéki szempontból értékeljük” – mondta.

Frank szerint a gyanú, “hogy külföldi szabotázsakció történt volna [ebben az ügyben], eddig nem igazolódott be”.

Szeptember végén a dán Bornholm sziget közelében, Dánia és Svédország felségvizein négy szivárgást fedeztek fel két, Balti-tengeren át Németországba és Európába orosz gázt szállító csővezetéken. A két északi ország saját vizsgálatot folytatott a robbanások ügyében, és Németország kapcsolatban állt velük – mondta Frank.

A hét elején Olaf Scholz német kancellár nem volt hajlandó kommentálni a Berlin által végzett vizsgálatot, mondván, hogy konkrét bizonyítékokra van szükség, mielőtt bármilyen nyilatkozatot lehetne tenni. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova erre reagálva azt mondta, hogy az, hogy Németország részéről nincs átláthatóság az ügyben, arra utal, hogy “Berlinnek van valami rejtegetnivalója”.

Szerdán a The Times arról számolt be, hogy a német nyomozók “nyitottak azokra az elméletekre, hogy egy nyugati állam hajtotta végre a robbantást azzal a céllal, hogy Oroszországra kenjék”.

A svéd hatóságok novemberben arra a következtetésre jutottak, hogy a vezetékeket szabotálták, de tartózkodtak attól, hogy megnevezzék a tettest. Ez azonban nem akadályozta meg Kijevet és egyes nyugati támogatóit abban, hogy Moszkvát okolják, azt állítva, hogy az azért rongálta meg saját infrastruktúráját, hogy nyomást gyakoroljon az EU-ra az ukrajnai konfliktus közepette.

Az orosz hatóságok ezeket a vádakat abszurdnak minősítették, és rámutattak arra, hogy az Északi Áramlat működésképtelenné válásából egyedül az Egyesült Államok profitált, amely drasztikusan növelte cseppfolyósított földgázszállításait Európába. Mára az Egyesült Államok vált az EU első számú LNG-beszállítója.

Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára egy múlt heti kongresszusi meghallgatáson azt mondta, hogy örömmel vette tudomásul az Északi Áramlat megsemmisülését.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Nuland ezzel a megjegyzéssel gyakorlatilag beismerte Washington részvételét a szabotázsban.

És akkor még Joe Biden amerikai elnök korábbi beszédét a vezetékekről még nem is említettük:

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó