2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Nem tudom elfogadni, hogy orosz zászló nélkül vegyek részt az olimpián – Medvegyeva

Az orosz műkorcsolya világbajnok Jevgenyija Medvegyeva elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) gyűlése előtt, amelyen arról döntöttek, hogy az ország részt vehet-e a 2018-as téli olimpián, megpróbálta figyelmen kívül hagyni az orosz sporttal kapcsolatos negatív híreket.

Medvegyeva is tagja volt annak az orosz delegációnak, amely részt vett a NOB végrehajtó bizottságának keddi közgyűlésén a svájci Lausanne-ban, amelyen arról döntöttek, hogy Oroszország színeiben nem vehetnek részt sportolók a pjongcsangi téli olimpián.

A 18 éves sportoló a gyűlésen felszólalva egy érzelmekkel teli beszédet intézett a NOB képviselőinek, amelyben elmondta, hogy Oroszországot kívánja képviselni Pjongcsangban.

Nem tudom elfogadni azt a lehetőséget, hogy az orosz zászló nélkül, semleges sportolóként vegyek részt az olimpián – mondta Medvegyeva.

Büszke vagyok az országomra, nagy megtiszteltetés számomra, hogy képviselhetem az olimpián. Ez erőt ad és inspirál engem az előadásokon – tette hozzá.

Jevgenyija Medvegyeva

A kétszeres világbajnok, aki 2015 novembere óta nem vesztett versenyt és a legesélyesebbnek tartják az olimpiai győzelemre elmondta, hogy az orosz lobogó kitiltása ellentétes az Olimpiai Charta (OC) alapelveivel, amely minden versenyzőnek egyenlő feltételeket biztosít.

Azt is elmondta, hogy a 2018-as téli olimpia lehet az egyetlen esélye arra, hogy olimpiai aranyérmet nyerjen, mivel nem biztos abban, hogy négy év múlva részt vesz a következő játékokon.

“2014-ben még csak 14 éves voltam. Nem csatlakozhattam az országom nemzeti válogatottjába. Számomra Pjongcsang lenne az első esély arra, hogy elmerüljek az olimpiai játékok egyedülálló hangulatába. Nem tudom megérten, hogy én és a csapattársaim miért veszítik el ezt a lehetőséget” – mondta a sportoló.

A NOB bejelentése után Medvegyeva elmondta, hogy még nem tisztázott, hogy részt vesz-e az olimpián.

Megyek-e az olimpiára? Erről később tárgyalunk. Túl korai még a kérdés. Mélyen legbelül úgy érzem, hogy mindent megtettem. Nagyon boldog voltam, hogy itt lehetek és beszédet mondhatok (a NOB illetékeseinek).

A világbajnok elmondta, hogy tudja, hogy rajongói a világ minden tájáról támogatják, és megígérte, hogy nem fogja feladni és teljes erejével folytatja a munkát.

Спасибо всем всем всем за поддержку!????

Evgenia Medvedevа (@jmedvedevaj) által megosztott bejegyzés,

Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette “független vizsgálóbizottság” jelentése áll, mely az oroszok “államilag támogatott”, rendszerszintű doppingolását “tárta fel”. A vizsgálóbizottság úgy határozott, hogy a “tiszta” orosz sportolók semleges zászló alatt részt vehetnek a jövőévi játékokon.

Huszonkét orosz sportoló a nemzetközi sportdöntőbírósághoz fordult

A 2014-es, szocsi téli játékok doppingtesztjeinek felülvizsgálata után az olimpiákról kitiltott 25 orosz sportoló közül 22 a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult.

A lausanne-i székhelyű szervezet szerdai közlése szerint a döntést még a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli olimpia előtt meghozza.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó