2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Nem tiltják ki az orosz turistákat az EU-ból, de felmondják a vízumkönnyítési megállapodást

Nincs konszenzus az uniós tagállamok között az orosz turisták teljes körű vízumtilalomról – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek.

Szijjártó nyilatkozata akkor hangzott el, amikor az uniós külügyminiszterek informális találkozóra gyűltek össze Prágában, hogy megvitassák az ukrajnai konfliktusra adandó további válaszlépéseket.

A külügyminiszteri informális találkozó – Szijjártó megfogalmazása szerint – “zűrzavaros, káoszos” részeire kitérve beszámolt arról, hogy általános érvényű vízumtilalom nem lép életbe orosz állampolgárokkal szemben.

Több tagország is felszólalt ez ellen, “így tettem én magam is” – mondta.

Hozzáfűzte: ugyanakkor az EU fel fogja mondani a vízumkönnyítési megállapodást Oroszországgal, a döntéshez elegendő a tagországok minősített többsége.

Több uniós tagállam már leállította a vízumkiadást orosz állampolgárok számára, több közép- és kelet-európai ország pedig az egész unióra kiterjedő tilalomért lobbizott, azzal érvelve, hogy igazságtalan, hogy az orosz turisták a szokásos módon látogathatják az EU-t, miközben az ukrajnai konfliktus folytatódik.

Egyesek, köztük Kaja Kallas észt miniszterelnök, azt mondták, hogy az oroszországi turisták biztonsági kockázatot jelentenek, és azt közölték, hogy az EU-ba való belépésük megtiltásával további nyomást gyakorolnának a Kremlre.

Mások, mint például Olaf Scholz német kancellár és Josep Borrell, az EU vezető diplomatája ellenezték a teljes vízumtilalmat, hangsúlyozva, hogy a blokknak nem kellene bezárnia kapuit az egyszerű oroszok előtt, különösen akkor, ha azok nem értenek egyet a Kreml Ukrajnával kapcsolatos politikájával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...