2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Array

Nem megfelelő pályára került a Progressz M-12M teherűrhajó

ProgresszNem megfelelő pályára került a Progressz M-12M orosz teherűrhajó, amelyet szerdán indítottak el a Nemzetközi Űrállomásra – közölték az Interfax hírügynökséggel szakértő források. A probléma a hordozórakéta harmadik fokozatának beindításánál következett be. Az űrhajó több mint 3,5 tonna terhet szállított volna az űrállomásra. A Progressz űrhajókkal több mint 30 éve nem volt probléma. Az űrhajó maradványai mintegy két órával később az Altáj Köztársaság lakatlan részén a tajgába zuhantak, mintegy 40 kilométerre a legközelebbi lakott településtől. Senki nem sérült meg, kár nem keletkezett, de a területet mindenesetre átvizsgálják.

A földi repülésirányító központ közlése szerint a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósoknak két-három hónapra elegendő oxigénje, vize és élelme van.
Az űrhajó több mint 3,5 tonna terhet vitt volna az űrállomásra, egyebek között süteményt, paradicsomot, fehérneműt, DVD-ket, vizet, oxigént, élelmiszereket. Kísérletek céljaira legyeket is szállított volna az űrhajósoknak.
Kétséges azonban, hogy a mostani szállítmány kimaradását követően útnak indulhat-e a következő űrexpedíció a tervezett szeptemberi időpontban.
Az Interfax hírügynökségnek rakétaipari források azt mondták: nem kizárt, hogy módosítják az idei programot. Szeptemberre volt kitűzve a Szojuz TMA-22 űrhajó indulása fedélzetén az újabb űrexpedíció tagjaival. A következő Progressz teherűrhajót pedig október 28-án szándékoztak az űrállomásra indítani. Mindezt elhalaszthatják, amíg nem tudják tisztázni, mi okozta a szerdán felbocsátott Progressz elvesztését.
A szerdai lett volna idén a negyedik Progressz teherűrhajó-járat, és az október 28-i lett volna ebben az évben az utolsó.    
Az Arhangelszki területen lévő Pleszeckben közölték, hogy ott a történtek ellenére tovább folynak az előkészületek a GLONASZSZ orosz globális helyzetmeghatározó rendszer további műholdjának augusztus 26-re tervezett felbocsátására. A műholdat ugyanolyan Szojuz-2 rakéta juttatná Föld körüli pályára, amilyennel a Progressz teherűrhajó indult.    
A Progressz M-12M szerdai elvesztése nem egész egy héten belül a második, december óta a negyedik sikertelen orosz felbocsátás volt. Augusztus 18-án a gyorsító fokozat meghibásodása miatt Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja, az Ekszpressz-AM4 nem állt az előírt pályára, decemberben az orosz GLONASZSZ globális helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe, februárban pedig egy katonai műhold nem érte el a kijelölt pályát.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...
spot_img

Videó