2022, augusztus 9.
30 C
Budapest
20.8 C
Moszkva
Array

Nem lesz Mistral. Per lesz?

Oroszország perre megy Franciaországgal, amennyiben az nem szállítja le a Mistral osztályú hadihajót – reagált Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes kedden a helikopter-hordozó átadásának elhalasztásról szóló párizsi bejelentésre.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes közölte, hogy Moszkva, szigorúan a szerződéshez tartva magát, bírósághoz fordul, ha Párizs nem adja át a Mistralt. Azt is hozzátette, hogy ha a franciák nem teljesítik a megállapodásban foglaltakat, akkor kötbért fognak tőlük követelni. Boriszov a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak nyilatkozva mindazonáltal megjegyezte, hogy “nem történt tragédia”, és az orosz haditengerészet működését nem befolyásolja a Mistral átadásának elhalasztása. Leonyid Szluckij, az orosz törvényhozás alsóházának (duma) a FÁK-tagállamokkal foglalkozó bizottsági elnö

ke biztos benne, hogy Oroszország a Mistral-ügyben megnyerné a pert Franciaország ellen a stockholmi választott bíróságon. Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottsági elnöke szerint Francois Hollande francia államfő salamoni döntést hozott. “Franciaország az Oroszország iránti kötelezettségvállalásai és a NATO-ban, valamint az Európai Unióban vállalt kötelezettségei között próbál egyensúlyozni” – mondta. Úgy vélekedett, ha a döntés csak Hollande államfőn múlna, akkor a Mistralt már leszállították volna Oroszországnak.

Ennek előzménye az, hogy…

Franciaország kedden bejelentette, hogy újabb rendelkezésig elhalasztja az első, Mistral osztályú helikopterhordozó hadihajó leszállítását Oroszországnak. Az eredetileg októberre tervezett átadást az ukrán válság miatt szeptember elején függesztette fel a francia kormány.

Francois Hollande államfő szerint a jelenlegi kelet-ukrajnai helyzet “még mindig nem teszi lehetővé a leszállítást”. Az elnök ezért úgy ítélte meg, hogy megfelelőbb újabb rendelkezésig fel kell függeszteni az engedély kiadását – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

Moszkva még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal két Mistral típusú francia hadihajó megrendeléséről. A két helikopterhordozó Oroszországnak történő szállításáról Szentpéterváron a francia gyártó és az orosz beszerző vállalat képviselői egyeztek meg. Az 1,2 milliárd eurós, azaz 374 milliárd forintos ügyletről két év előkészület és alkudozás után állapodott meg Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök.

Az első, a Vlagyivosztok leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. Az átadás azonban diplomáciai-katonai bonyodalom tárgya lett, amióta a jelenlegi elnök az amerikai és a brit diplomácia nyomására az ukrán válság miatt szeptemberben felfüggesztette az átadást.

A francia elnök több ízben hangoztatta az elmúlt hetekben, hogy a Minszkben szeptember 5-én aláírt tűzszüneti megállapodást “teljes egészében tiszteletben” kell tartani Ukrajnában ahhoz, hogy Párizs leszállítsa az első hadihajót. “Az átadás feltételei nem adottak, egyértelmű okok miatt.

A minszki megállapodáshoz szeretnénk visszatérni” – erősítette meg kedden Laurent Fabius francia külügyminiszter. A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességgel rendelkeznek, alkalmasak csapatoknak a hadszíntérre szállítására, helikopterek vagy harckocsik hordozására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk. Ráadásul nagyon halk működésűek, és műanyag alapú testük teljes mértékben védi őket a mágneses vízi aknáktól.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...