2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Négy halottja van a civil folyami átkelőhelyet ért ukrán csapásnak

Az ukrán erők csütörtökön késő este lőttek egy polgári folyami átkelőhelyet az egykori ukrajnai Herszon városában, legalább négy ember meghalt – közölték helyi tisztviselők.

A támadásra akkor került sor, amikor a hét elején kiadott parancsot követve embereket költöztettek el a Dnyepr folyó jobb partjáról. Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió kormányzója elmondta, hogy a kitelepítési parancsot a várost érő ukrán csapások megszaporodására és az aggodalmakra adták válaszul, hogy a területet eláraszthatja a víz, ha a kijevi csapatok lerombolják a Kahovszkaja vízerőmű gátját.

“Négy ember haláláról tudok. Egy nő és három férfi” – mondta Kirill Sztremousov, a helyi közigazgatás helyettes vezetője a Szolovijev Live című műsor pénteki adásában való szereplése során.

Ukrajna egy olyan átkelőt vett célba, amelyet eddig csak civilek használtak, és repeszgránátokkal növelték az áldozatok számát – tette hozzá.

A helyi egészségügyi szolgálat szerint 13 ember megsebesült a csapásban. Korábbi jelentések azt állították, hogy a sebesültek között gyerekek és újságírók is vannak.

Az ukrán támadáshoz Herszonban az Egyesült Államok által szállított HIMARS többszörös rakétavetőket használtak a mentőszolgálat szerint.

Összesen 12 rakétát lőttek ki, amelyek közül 11-et elfogott a légvédelem. Egy azonban átjutott, és az Antonovszkij híd közelében landolt – állították. Az emberi áldozatok mellett a jelentések szerint legalább 12 polgári jármű megsemmisült a csapásban.

Mintegy 15 ezer herszoni lakost telepítettek át mostanra a Dnyepr folyó bal partjára – mondta csütörtökön Sztremousov, hozzátéve, hogy a tervek szerint összesen 60 ezret evakuálnak.

Herszon régiót október elején nyilvánították hivatalosan Oroszország részévé, Zaporozsjei régióval, valamint a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokkal együtt, miután az ott élők a népszavazásokon elsöprő többséggel támogatták a csatlakozást. Kijev és nyugati támogatói a szavazásokat “színleltnek” minősítették, és továbbra is Ukrajna részének tekintik a területeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...