2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

NAÜ: Oroszország és Kína megelőzte az USA-t az atomenergia-iparban

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint az Egyesült Államok már nem tölt be vezető szerepet a polgári atomenergia-iparban, mivel elvesztette helyét Oroszországgal és Kínával szemben.

Grossi a Carnegie Endowment for International Peace (CEIP) agytröszt által pénteken tartott konferencián beszélt erről. A CEIP elnöke, Mariano-Florentino Cuellar azt kérdezte tőle, hogy az amerikai polgári nukleáris ipar visszanyerheti-e jelentőségét, tekintettel arra, hogy “az USA nem olyan gazdasági szereplő a kereskedelmi nukleáris technológia területén”, mint Oroszország és Kína.

“Szerintem ez kihívás Amerika számára. Hagyományosan vezető szerepet töltött be, ezt a vezető szerepet elvesztette” – mondta Grossi.

“De hallottam, hogy az [amerikai] energiaügyi miniszter azt mondta, hogy vissza akarjuk szerezni ezt a vezető szerepet. Ehhez persze ki kell járni az utat” – tette hozzá. Grossi kijelentette, hogy Oroszország és Kína “rugalmasabb” üzleti modellje lehetővé teszi számukra, hogy nukleáris technológiát exportáljanak külföldre.

Ugyanakkor bizakodását fejezte ki, hogy az Egyesült Államoknak megvan a technológiai kapacitása ahhoz, hogy megerősítse hazai nukleáris iparát és terjeszkedjen a külföldi piacokon.

“Úgy látom, hogy érdekes döntések születnek a hazai nukleáris ipar fellendítésére, amely természetesen nélkülözhetetlen belföldön az helyi energetikai helyzet miatt, de nemzetközi szinten is” – mondta.

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter a múlt hónapban kijelentette, hogy a Joe Biden elnök vezette kormány “elkötelezett amellett, hogy az Egyesült Államokat újra vezető szerepet töltsön be az atomenergia, az atomsorompó és az éghajlatváltozás elleni fellépés terén”.

Az S&P Global Commodity Insights júliusi jelentése szerint az Egyesült Államokban és Európában a nukleáris energiatermelés aránya 2035-re várhatóan nagyjából 20%-ról 15%-ra csökken, míg Kína a termelés megduplázását tervezi, és közel 10%-ra növeli.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...