2022, december 5.
6.1 C
Budapest
-11.5 C
Moszkva

NATO: ukrán rakéta csapódott Lengyelországba, de Oroszország a hibás

A NATO előzetes értékelése szerint a Lengyelországban lezuhant Sz-300-as rakéta ukrán volt, de nem Kijev hibája, mivel az incidensért Oroszország a felelős – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán az Észak-atlanti Tanács nagyköveti szintű rendkívüli ülését követően a Lengyelországban lezuhant ukrán rakétával kapcsolatos incidenssel kapcsolatban.

Ukrajna követte el, de Oroszországot okolják érte

“Előzetes elemzésünk szerint az incidenst valószínűleg egy ukrán légvédelmi rakéta okozta, amelyet azért lőttek ki, hogy megvédjék az ukrán területet az orosz cirkálórakéta-támadásoktól. De hadd legyek világos: ez nem Ukrajna hibája” – mondta.

Stoltenberg szerint Oroszország felelős a történtekért. “Oroszország viseli a végső felelősséget, mivel folytatja illegális <…> támadásait Ukrajna ellen” – mondta a tisztségviselő.

“Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát az önvédelemhez való jogában” – ígérte a főtitkár.

Hangsúlyozta azt is, hogy a NATO nem látja jelét a területét ért előre megfontolt támadásnak. “De nekünk [a NATO-nak] nincs arra utaló jelünk, hogy ez egy szándékos támadás eredménye lett volna, és nincs arra utaló jelünk, hogy Oroszország támadó katonai akciókra készülne a NATO ellen” – tette hozzá.

Légvédelmi célú szállítások Ukrajnának

Stoltenberg szerint a NATO első számú prioritásának tekinti Kijev új légvédelmi rendszerekkel való ellátását, miután Lengyelországban lezuhant egy ukrán Sz-300-as rakéta.

“Az elmúlt hónapban minden erőfeszítésünk középpontjában a légvédelem állt” – mondta, hozzátéve, hogy “mi [a NATO] további támogatást mozgósítunk, különösen a különböző típusú légvédelmi eszközök tekintetében”.

A főtitkár szerint a katonai segítségnyújtást koordináló Ukrajnáért felelős kapcsolattartó csoport online ülésén ma megvitatják a további ellátmányok témáját.

Ukrán lövedék csapódott be Lengyelországban

Kedden a kelet-lengyelországi Lublini vajdaságban, az ukrán határon fekvő Przewodow faluban lezuhant egy rakéta, amely két ember halálát okozta. Andrzej Duda lengyel elnök szerint ez nem szándékos támadás volt Lengyelország ellen. Varsó úgy értesült, hogy a rakéta valószínűleg egy, az 1970-es években gyártott Sz-300-as rakéta volt, amelyet az ukrán rakétaelhárító erők használnak.

Az orosz védelmi minisztérium provokációnak minősítette a lengyel média és tisztviselők kijelentéseit az orosz rakéták állítólagos lezuhanásáról, mondván, hogy az ország nem csapott le semmire az ukrán-lengyel határ közelében. Az orosz védelmi minisztérium rámutatott, hogy a közzétett fotók alapján ítélve a roncsoknak semmi közük az orosz rakétákhoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...