2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

NATO: Ukrajna felvételébe Oroszország nem fog beleszólni

Jens Stoltenberg NATO főtitkár szerint teljességgel kizárt, hogy Oroszország beavatkozzon Ukrajna tagsági felvételének kérdésébe az Észak Atlanti Szerződés Szervezetébe –írja Lenta.ru hírügynökség.

“A NATO megvizsgál minden jelentkezési szándékot, más országok véleményének figyelembe vétele nélkül” –jelentette ki Jens Stoltenberg az UkrInform hírügynökség képviselőjének. “Csakis egyedül Ukrajna ügye hogy beadja-e a kérvényt, vagy sem. Amennyiben igen, mi természetesen megvizsgáljuk, értékeljük a jelentkezési szándékot, ugyanúgy mint más kérelmező ország esetében” -jelentette ki Stoltenberg.

A NATO főtitkárja aláhúzta, hogy senkinek sincs joga beavatkozni ebbe a folyamatba, ez csak maga a kérvényező és a többi NATO tagország ügye. „Az alapvető elv, minden ország maga választja meg jövője útját és biztonsági garanciáit” – tette hozzá Stoltenberg, majd az alkalmat felhasználva ismét megvádolta Oroszországot, hogy fegyvereket szállít a Donbássz felkelőinek: „…több mint ezer nehézfegyvert szállított Moszkva Novorosszijának. E tényeket a NATO felderítése és a sajtó hozta nyilvánosságra” –mondta a a főtitkár. 

Véleménye szerint az orosz fegyveres erők az orosz-ukrán határ mentén helyezkednek el, de konkrét adatokat nem tudott mondani erre vonatkozóan.

2014 decemberében a Rada eltörölte Ukrajna semleges státuszát, így jogilag megnyílt az út a NATO-hoz való csatlakozáshoz, amelyet Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter többször és nyíltan követelt a szervezet vezetésétől, sokszor ultimatív formában. A Krím Oroszországhoz történt visszacsatolása után felgyorsult Ukrajna NATO-ba történő belépésének szándéka.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...