2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

NATO: az európaiak nehézségekkel kell szembenézniük Kijev támogatása miatt

Az európaiaknak számos nehézséggel kell szembenézniük a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás miatt – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Welt an Sonntag című német lapnak vasárnap. Ennek ellenére ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Államok vezette katonai szövetség tagjai és szövetségeseik fokozzák erőfeszítéseiket az ukrán erők megerősítésére.

Stoltenberg a lapnak adott nyilatkozatában elismerte, hogy a nyugati országok polgárait negatívan érinti az ukrajnai konfliktus.

“Az emelkedő élelmiszer- és energiaszámlák nehéz időket jelentenek sok európai háztartás számára” – mondta, hozzátéve azonban, hogy az európaiaknak “nem szabad elfelejteniük, hogy az ukrán nép a vérével fizet minden nap”.

A NATO-vezér azt is megjegyezte, hogy a Nyugat “megerősítheti Ukrajna pozícióját a tárgyalóasztalnál, ha katonai támogatást nyújtunk az országnak”.

“A béke támogatásának legjobb módja, ha Ukrajnát támogatjuk” – jelentette ki.

Dicsérte Németországot a Kijevnek küldött fegyverekért, azt állítva, hogy azok “életeket mentenek”.

Stoltenberg szerint Oroszország megpróbálja majd “a telet fegyverként” használni Ukrajna ellen. Ez a kijelentés megismétli a közelmúltbeli megjegyzéseit, amelyekben arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező hónapok nehezek lesznek Kijev számára.

Oroszország október elején kezdte célba venni az ukrán energetikai létesítményeket, miután azzal vádolta Kijevet, hogy megtámadta kritikus infrastruktúráját, köztük a stratégiai fontosságú Krími hidat.

A nyugati országok új, átfogó szankciókat hoztak Oroszországgal szemben, miután Moszkva megkezdte katonai műveletét Ukrajnában. A korlátozások a gázárak ugrásszerű növekedéséhez vezettek, és ezzel tovább szították az EU-ban kirobbanó energiaválságot. Mindez akkor történt, amikor a blokk bejelentette, hogy elzárkózik az orosz energiától.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint azonban ez a politika “nagyon sajnálatos következményekkel” járnak az EU számára, és akár 20 évig tartó deindusztrializációval járnak. Október elején azt is megjegyezte, hogy azáltal, hogy az EU az USA drága energiájára támaszkodik, gazdasága kevésbé lesz versenyképes.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...