2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Nagyszabású hadgyakorlatba kezdett az orosz Csendes-óceáni Flotta

Oroszország csendes-óceáni flottája nagyszabású, két hétre tervezett haditengerészeti gyakorlatot indított a Távol-Keleten – jelentette be hétfőn a védelmi minisztérium.

A minisztérium közleményében azt írta, hogy több mint 60 hadihajó és támogató hajó, 35 haditengerészeti repülőgép, partvédelmi csapatok és több mint 11 ezer katonai személy vesz részt a Japán-tengeren és az Ohotszki-tengeren zajló gyakorlatokon.

A minisztérium szerint a flotta taktikai csoportjai és a haditengerészeti légierő harci kiképzést hajtanak végre, valamint gyakorolják a tengeralattjárók követését, és a haditengerészeti légvédelem és a logisztikai támogatás javításán dolgoznak.

A gyakorlatok a tervek szerint június 5-től 20-ig tartanak, és a Csendes-óceáni Flotta parancsnoka, Viktor Lijna admirális felügyeli őket.

A minisztérium közzétett egy videót, amelyen orosz hadihajók egy híd alatt haladnak át, majd több másik hajó a nyílt tenger felé veszi az irányt.

Az újabb nagyszabású gyakorlatokra azt követően kerül sor, hogy Oroszország áprilisban meglepetésszerű ellenőrzés keretében teljes harckészültségbe állította Csendes-óceáni Flottáját. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról számolt be Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy a harckészültségben több mint 25 ezer katona, 167 hajó, 12 tengeralattjáró és 89 repülőgép vett részt.

Putyin később úgy nyilatkozott, hogy a meglepetésszerű ellenőrzés magas színvonalon zajlott, ugyanakkor rámutatott, hogy az Ukrajnával fennálló konfliktus ellenére “senki sem szakította meg a haditengerészet fejlesztésének feladatát”.

A gyakorlatok az ázsiai-csendes-óceáni térségben, főként a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültségek közepette zajlanak, ahol többször is észak-koreai rakétakilövések és közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok zajlottak.

A regionális helyzetet a Kína és az Egyesült Államok közötti, Tajvannal kapcsolatos ellentét is súlyosbítja. A sziget továbbra is vásárol amerikai fegyvereket Peking ellenkezése ellenére, amely Tajvant szuverén területének tekinti.

Eközben Oroszország és Japán továbbra is területi vitában áll egymással a Kuril-szigetekkel kapcsolatban. Tokió vitatja Moszkva szuverenitását a szigetcsoport négy szigete felett, amelyeket a Szovjetunió a második világháború alatt foglalt el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó