2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva

Nagyon valószínűtlen, hogy Nagy-Britannia csapatokat küldjön Ukrajnába – védelmi miniszter

Ben Wallace brit védelmi miniszter megerősítette, hogy valószínűtlen, hogy az Egyesült Királyság katonai erőket küldjön Ukrajna védelmére egy Oroszországgal bekövetkező konfliktus esetén. Közölte, hogy Kijev is tisztában van ezzel a helyzettel.

“Tény, [hogy Ukrajna] nem tagja a NATO-nak, így nagyon valószínűtlen, hogy bárki is csapatokat küldjön Ukrajnába, hogy kihívja Oroszországot” – mondta Wallace a The Spectatornak egy karácsony előtti televíziós különkiadás során még csütörtökön. “Nem kellene áltatnunk az embereket … azzal, hogy ezt tennénk”.

“Az ukránok tisztában vannak ezzel” – tette hozzá a miniszter, aki kifejtette, hogy egy Ukrajna elleni támadás nem minősülne automatikusan a NATO elleni támadásnak. A blokk alapító okiratának 5. cikke szerint minden NATO-tagállam jogilag köteles megvédeni egymást.

Wallace megismételte egyes nyugati tisztviselők és a média azon állítását, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök csapatokat és haditechnikai eszközöket von össze Ukrajna határai közelében, azzal a lehetséges szándékkal, hogy inváziót indítson.

“Az orosz hadsereg összevonásának célja van. Nem vagyunk biztosak abban, hogy [Putyin] nem hozott végleges döntést. De ettől függetlenül a tettei és a katonai előkészületei erre utalnak” – mondta Wallace. “Mindannyiunknak aggódnunk kellene”.

A miniszter elmondta, hogy London diplomáciailag támogatja Ukrajnát, és figyelmezteti Oroszországot a következményekre, ha megtámadná szomszédját.

Moszkva következetesen tagadta, hogy katonai betörést tervezne Ukrajnában. Putyin ebben a hónapban újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország “békés külpolitikát” folytat, de meg fogja védeni biztonsági érdekeit. Elmondta, hogy Moszkva aggódik amiatt, hogy Ukrajna a jövőben csatlakozhat a NATO-hoz, ami nyugati katonai támaszpontok és fegyverek telepítéséhez vezetne a területén.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28431″]

Oroszország olyan megnemtámadási megállapodásokat javasolt, amelyeket a héten nyújtott be a NATO-nak és az Egyesült Államoknak, és amelyek megtiltanák a blokk további terjeszkedését Oroszország nyugati határa mentén. Aláírásuk esetén a megállapodás gyakorlatilag lehetetlenné tenné Ukrajna NATO-csatlakozását.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...