2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Nagy-Britannia ukrán vadászrepülőgép-pilóták kiképzését ajánlotta fel és fokozzák a támogatást

Nagy-Britannia a következő évben fokozni fogja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatását, és a kiképzési programot kiterjesztik a vadászrepülőgép-pilótákra és tengerészgyalogosokra is – közölte szerdán Rishi Sunak miniszterelnök hivatala. A bejelentésre akkor kerül sor, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Londonba látogatott.

A képzés kiegészíti majd a Nagy-Britanniában már futó újoncképzési programot, amelynek keretében az elmúlt hat hónapban már 10 ezer ukrán katonát hoztak harckészültségbe – közölte a Downing Street, kijelentve, hogy reményei szerint 2023-ig további 20 ezer katona képzettségét biztosítják.

“Büszke vagyok arra, hogy ma ezt a kiképzést a katonákról tengerészgyalogosokra és vadászrepülőgép-pilótákra is kiterjesztjük, biztosítva, hogy Ukrajna olyan hadsereggel rendelkezzen, amely képes megvédeni érdekeit a jövőben is” – mondta Sunak nyilatkozatában.

Hivatala azt is megjegyezte, hogy a múlt héten több ukrán katona érkezett az Egyesült Királyságba, hogy megtanulják, hogyan kell irányítani a Challenger 2 harckocsit, miután Sunak a múlt hónapban bejelentette a tankok Kijevbe történő szállítását. London emellett közölte, hogy hosszabb hatótávolságú képességeket ajánl fel Ukrajnának abban a reményben, hogy segít Kijevnek enyhíteni a frontvonalakra nehezedő nyomást.

Ukrajna többször követelt a Nyugattól fejlettebb fegyvereket, köztük harckocsikat, drónokat és nagyobb hatótávolságú rakétákat, azzal érvelve, hogy szüksége van ezekre a képességekre az orosz erők visszaszorításához és az általa sajátjának vallott területek ellenőrzésének átvételéhez.

Miután az Egyesült Államok, Németország és az Egyesült Királyság a múlt hónapban bejelentette, hogy Leopard 2, M1 Abrams és Challenger 2 harckocsikat szállít az ukrán fegyveres erőknek, az ukrán kormány fokozta követeléseit, és az amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket is a kívánság listára helyezte. Berlin és Washington azonban mindeddig elutasította ezek küldését, attól tartva, hogy Kijev orosz területre csapást mérne velük, és ezzel tovább eszkalálná a konfliktust.

A Downing Street nyilatkozata akkor hangzott el, amikor Zelenszkij először utazik az Egyesült Királyságba azóta, hogy tavaly február végén Moszkva és Kijev között kirobbant a konfliktus. Az elnök várhatóan beszédet mond a brit parlamentben, és tárgyalásokat folytat Sunakkal az Ukrajnának nyújtandó további katonai segítségről.

Sunak hivatala azt is közölte, hogy hamarosan további szankciókat jelent be Oroszországgal szemben, amelyek olyan személyeket fognak célba venni, akik a vádak szerint segítenek Vlagyimir Putyin elnöknek “személyes vagyonának gyarapításában”, valamint olyan vállalatokat, amelyek “a Kreml háborús gépezetéből profitálnak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó