2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Nacionalista lázadás fenyegeti az ukrán parlamenti választásokat

Kedden egy nacionalista tömeg megakadályozta az ukrán jogalkotókat abban, hogy megvitassák a parlamenti választási törvényt., ami pedig elemi a szavazási folyamat lebonyolításához az ország keleti régióiban.

 

 

A megszakított ukrán parlamenti plenáris ülés esete mutatja, hogy magas kockázatokkal kell számolni az október 26.-án tartandó előrehozott ukrán választások körül – mondotta az ország Központi Választási Bizottságának vezetője hivatalos nyilatkozatában.

 

A törvényhozók kedden kényszerből félbehagyták a munkát a Rada-ban és a parlament épületét is el kellett hagyniuk, mert radikális nacionalisták a parlament épülete előtt gyülekeztek és fenyegették a bent lévőket. A Svoboda párti aktivisták azért tüntettek a parlament előtt, mert a törvényhozás elutasította kérelmüket, hogy fontoljanak meg egy törvényt a 2. világháború alatt és után is aktív nacionalista Ukrán Felkelő Hadsereg méltatásáról, annak Ukrajna függetlenségi harcában elfoglalt helyét illetően.

 

( Kitérő, mi volt az Ukrán Felkelő Hadsereg: Az Ukrán Felkelő Hadsereg, röviden UPA (ukránul: Українська повстанська армія, magyar átírásban: Ukrajinszka povsztanszka armija). 1942-ben az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) mérsékelt és radikális szárnya összefogott és az ukrajnai nacionalista erők egyesítéséről rendelkeztek, mintegy „nemzeti hadsereg” szerepét felvállalva. Főparancsnoka Roman Suhevics lett és létszáma 1943 végére 100 ezer főre emelkedett. Az UPA katonái gyakorlatilag egyszerre harcoltak a németek és a szovjet partizánok ellen. Két tűz közé kerültek, hiszen a fasiszta propaganda az OUN-t a szovjet kormány ügynökeinek állította be, míg Sztálin az ukrán nemzeti mozgalom vezetőit a németekkel történő összeesküvéssel vádolta. Ez némileg beárnyékolta küldetésüket.)

 

Vissza a jelenbe. tehát kedden e szervezet utódpártja, a Svoboda hívei, a kérelmük elutasítása miatt rendbontást okoztak a RADA előtt, s arra törekedtek, hogy egyszerűen ostrommal lerohanják az épületet, így a benti képviselők az ülést megszakították és elmenekültek. a rendőrség összecsapott a tüntetőkkel, mirfe a tüntetők füstgyertyákat, kábító gránátokat hajigáltak a rendőrök közé. A benti képviselők létszáma pedig a képviselők folyamatos távozásával a határozatképesség szintje alá olvasztotta a RADA képviselőszámát. Így a választási törvényt nem tudták megcsinálni.

 

A parlamentnek a képviselők általi elhagyása megakadályozta kérdések megvitatását is: katonai akciók sorsa és kérdése az önjelölt Donetski – és Luhanski Köztársaságokkal szemben, választási szavazási törvény megtárgyalása, stb.

 

“A szituáció veszélyezteti azon ukrán állampolgároknak- a Választási Bizottság általi – választójogának biztosítását és védelmét, akik átmenetileg most a Donetski – és a Luhanski Köztársaságokban élnek, mondta el Mikhail Okhendovsky, a Választási Bizottság feje.

 

Fotók:

 

Clashes in front of the Verkhovna Rada building in Kiev

Ukrainian radical nationalist party supporters

Radical nationalist party Svoboda member

Ukrainian radical nationalist party supporters

Ukrainian radical nationalist party supporters

Photo: Police clash with demonstrators outside parliament in Kiev, Ukraine, October 14, 2014

 

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....