2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Moszkva: felelősségre fogják vonni a Donbassz kórházak elleni rakétatámadások elkövetőit

Kilátásba helyezte a Donbassz kórházak ellen végrehajtott, a Nyugat által vezérelt ukrán rakétacsapások elkövetőinek és megszervezőinek felelősségre vonását vasárnap az orosz külügyminisztérium, háborús bűncselekménynek minősítve a történteket.

Az orosz védelmi tárca szombaton közölte, hogy repesz-robbanótöltettel felszerelt amerikai HIMARS-rakéták csapódtak a luganszki régióban lévő Novoajdarban egy kórház épületébe, aminek következtében 14 ember életét vesztette, 24 pedig megsebesült. Az áldozatok túlnyomórészt a kórház betegei és alkalmazottai voltak. A tárca szándékossággal vádolta meg az ukrán felet.

Szombaton ukrán tüzérségi csapás érte a Herszon megyei Nova Kahovka kórházát is, ott nem voltak áldozatok.

Az orosz külügyminisztérium vasárnapi közleményében kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot, mert miközben gyakran ítél el imitált orosz bűncselekményeket, illegális törvényszéki felelősségre vonással fenyegetőzve miattuk, szemet huny Ukrajna barbár cselekedetei felett.

A tárca hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és más NATO-országok reagálásának elmaradása “a nemzetközi humanitárius jog újabb szörnyű lábbal tiprása”, ami “ismét megerősíti a konfliktusban való közvetlen részvételüket és az elkövetett bűncselekményekben való részvételüket”.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosához és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához (ICRC) fordult a novoajdari kórházra mért csapás ügyében, azt követelve tőlük, hogy tartassák be az ukrán hatóságokkal az 1949. évi genfi egyezményt. Ennek 18., a polgári személyek háború idején való védelméről szóló cikke kimondja, hogy sebesültek, betegek, fogyatékkal élők és szülő nők ellátására létrehozott polgári kórházak semmilyen körülmények között nem válhatnak támadás célpontjává.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a Twitteren közvetlen felelősséggel vádolta az Egyesült Államokat, rámutatva, hogy az amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetőkkel végrehajtott csapások célpontjai “washingtoni egyeztetés tárgyát képezik”. A diplomata szerint “az amerikai adófizetőknek tudniuk kell, hogyan használják fel a pénzüket”.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte, hogy indítsanak büntetőeljárást a novoajdari kórház elleni sorozatvető-támadás ügyében, és állapítsák meg, hogy az ukrán hadsereg részéről ki felelős a csapásokért.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke vasárnap a Telegram-csatornáján azt állította, hogy az Ukrajna ellen indított orosz különleges hadművelet ukrán állampolgároknak és a szláv földeknek a felszabadításává vált az amerikai gyarmatosítók uralma alól. A politikus szerint a kilenc évvel ezelőtt Kijevben végrehajtott államcsíny után Ukrajnában egy kívülről irányított, náci bábrezsim jött létre, amely bezáratta a nemkívánatos médiát, betiltotta a politikai pártokat és elnyomta az egyházat.

“Amerikai kiképzők, zsoldosok vannak ott. A kijevi rezsim megmentése érdekében nehézfegyvereket kezdtek szállítani” – írta Vologyin.

Hozzátette, hogy mindez szerinte Washington közvetlen részvételét bizonyítja a konfliktusban, attól félve, hogy elveszíti “gyarmatát”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó