2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Moszkvai televízió – Orosz restaurátorok hozzák rendbe a magyarországi szovjet katonasírokat

Don-kanyarOroszországból érkezett restaurátorok hozzák rendbe a magyarországi szovjet katonasírokat – közölte  kedden sugárzott riportjában az orosz Pervij Kanal (Első Csatorna) televízió. Az országos sugárzású állami televízió híradójának munkatársa Budapesten készített összeállításában megszólaltatott két veteránt, akik a magyarországi hadműveletek idején Budapesten harcoltak. A televízió munkatársai elkísérték a kerepesi szovjet katonai temetőbe Ivan Lezsov volt felderítőt és bajtársát, Alekszandr Siskint. Utóbbi 1944 óta nem járt Magyarországon. A Pervij Kanal beszámolója szerint a kerepesi temetőben már a háború idején temettek szovjet katonákat, majd a kilencvenes években  valamennyi városból áthelyezték ide az elesettek maradványait. Sohasem végeztek felújítási munkálatokat, az idén azonban orosz  építészek és restaurátorok láttak neki az emlékművek, sírkövek helyreállításának. A kerepesi temetőben körülbelül hétezer szovjet katona nyugszik. A pontos számot nem tudják megmondani, egyebek között azért, mert a sírköveken néhol összekeverték, megismételték a neveket. A hibák kijavításában a magyar történészek is segítenek – mondta a televíziós riporter.

 

Az orosz televízió megszólítatta Holló Józsefet, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum volt főigazgatóját, aki elmondta, hogy mindenképpen meg kell találni azokat a katonákat, akikről egyelőre nem tudni, hol estek  el.

A Pervij Kanal riportjában említést tett arról, hogy a szovjet katonák földi maradványainak keresése egész Magyarországon folyik. Kaposváron önkéntesek létrehozták saját kereső csoportjukat. Megkeresik az elesett katonák sírhelyét, értesítik rokonaikat és gondozzák a sírokat.
Nemrég egy Arhangelszk megyei asszony érkezett Kaposvárra az után, hogy az interneten elhelyezett adatok alapján édesapjára ismert, akinek a sírját a somogyi városban találta meg.

{phocagallery view=category|categoryid=33|limitstart=0|limitcount=1|detail=1|pluginlink=0|type=2}

Magyar honvédek újratemetése Rudkinóban

“Csak Magyarország felszabadítása 180 ezer szovjet katona életébe került, ezrek nyughelye ismeretlen. A harcok színhelyén a kutatás sok magyar számára létkérdés, ők orosz társaikhoz hasonlóan meg vannak arról győződve, hogy a háború addig nem ér véget, amíg nem temetik el az utolsó katonát is” – zárta a Pervij Kanal magyarországi riportját.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...