2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Moszkvában lemondtak a Progressz teherűrhajó Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolásáról

Az űrrepüléseket irányító orosz központnak továbbra sem sikerült kapcsolatot teremtenie a tengelye körül forgó Progressz teherűrhajóval, amelynek a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolásáról már lemondtak a szakemberek – jelentette szerdán az Interfax orosz hírügynökség. Korábban azt írta a hírügynökség, hogy a Moszkva környéki Koroljovban lévő irányítóközpont szakemberei tovább próbálkoznak a kapcsolatteremtéssel, hogy “többé-kevésbé ellenőrzötten és biztonságosan lehozzák” a Föld körüli pályáról az egyebek közt üzemanyagot, oxigént, élelmiszert – összesen két és fél tonna hasznos terhet – szállító orosz teherűrhajót.

Az űreszközt a Csendes-óceánba süllyesztenék el, az úgynevezett űrtemetőbe. Időközben azonban a Rosszija 24 állami hírtelevízió azt jelentette, hogy a földi irányításnak nem sikerült ellenőrzése alá vonni a Progresszt, így nem tudják ellenőrzött módon azt lehozni a Föld körüli pályáról. Egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint a szakemberek elismerték, hogy a helyzet kilátástalan. Szergej Talalaszov, az orosz irányítóközpont szóvivője délelőtt még azt közölte a Rosszija 24 állami hírtelevízióval, hogy korai lenne a teherűrhajó elvesztéséről beszélni.

A Progressz jelenleg igen gyorsan, ellenőrizhetetlenül forog saját tengelye körül, egy fordulatot néhány másodperc alatt tesz meg. A Szojuz hordozórakéták nem a kijelölt keringési pályára vitték fel az űrhajót, és nem nyílt ki minden antennája sem. A forgás miatt a működő antennák nem irányulnak folyamatosan a Földre. Az Interfaxnak név nélkül nyilatkozó illetékes azt mondta, ha az irányítóközpont szakembereinek nem sikerül megteremteni a kapcsolatot a Progresszel, akkor az valószínűleg május első hetében az északi és a déli 52. szélességi fokok között zuhanhat vissza a Földre. Más forrás szerint a zuhanásra május 3-án vagy 4-én lehet számítani.

Orosz sajtójelentések szerint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói 3 hónapra elegendő oxigénnel, üzemanyaggal és élelmiszerrel rendelkeznek, és a korábbi híradásokkal ellentétben az a második világháborús zászlómásolat is a fedélzeten van, amelyet a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából vittek fel az űrbe a jelenlegi legénység tagjai március végén. Nemrég az amerikai Dragon űrhajó is vitt tartalékokat az ISS-re.

Orosz biztosítási cégek vezetői mintegy 5 milliárd rubelre (körülbelül 27 milliárd forint) teszik a Szojuz hordozórakéták értékével együtt a Progressz várható elvesztése miatti kár nagyságát. Egy űrhajó felbocsájtása önmagában 80-90 millió dollárba (mintegy 22-26 milliárd forint) kerül. A Progressz M-27M jelzésű űrhajót közép-európai idő szerint kedden reggel 8 óra 10 perckor indították útnak a kazahsztáni Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomáshoz, amelyhez hat óra múlva csatlakoznia kellett volna.

A felbocsájtás után nem sokkal kiderült, hogy az irányítóközpont nem kapott jeleket a teherűrhajóról, és a Szojuz hordozórakéta magasabbra vitte a Progresszt, mint kellett volna, a harmadik fokozat működésében fellépett hiba miatt. Az okokról még nem tájékoztattak.

A kazahsztáni Bajkonurban úgy látják, hogy a Progressz sikertelensége miatt csúszhat az újabb Szojuz rakéta ISS-re indítása, amit május 26-ra terveztek. A hordozórakéta vinné el az űrállomásra annak új legénységét. A háromfős csapatban egy orosz, egy japán és egy amerikai űrhajós indulna az űrállomásra.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...