2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Moszkvában lemondtak a Progressz teherűrhajó Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolásáról

Az űrrepüléseket irányító orosz központnak továbbra sem sikerült kapcsolatot teremtenie a tengelye körül forgó Progressz teherűrhajóval, amelynek a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolásáról már lemondtak a szakemberek – jelentette szerdán az Interfax orosz hírügynökség. Korábban azt írta a hírügynökség, hogy a Moszkva környéki Koroljovban lévő irányítóközpont szakemberei tovább próbálkoznak a kapcsolatteremtéssel, hogy “többé-kevésbé ellenőrzötten és biztonságosan lehozzák” a Föld körüli pályáról az egyebek közt üzemanyagot, oxigént, élelmiszert – összesen két és fél tonna hasznos terhet – szállító orosz teherűrhajót.

Az űreszközt a Csendes-óceánba süllyesztenék el, az úgynevezett űrtemetőbe. Időközben azonban a Rosszija 24 állami hírtelevízió azt jelentette, hogy a földi irányításnak nem sikerült ellenőrzése alá vonni a Progresszt, így nem tudják ellenőrzött módon azt lehozni a Föld körüli pályáról. Egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint a szakemberek elismerték, hogy a helyzet kilátástalan. Szergej Talalaszov, az orosz irányítóközpont szóvivője délelőtt még azt közölte a Rosszija 24 állami hírtelevízióval, hogy korai lenne a teherűrhajó elvesztéséről beszélni.

A Progressz jelenleg igen gyorsan, ellenőrizhetetlenül forog saját tengelye körül, egy fordulatot néhány másodperc alatt tesz meg. A Szojuz hordozórakéták nem a kijelölt keringési pályára vitték fel az űrhajót, és nem nyílt ki minden antennája sem. A forgás miatt a működő antennák nem irányulnak folyamatosan a Földre. Az Interfaxnak név nélkül nyilatkozó illetékes azt mondta, ha az irányítóközpont szakembereinek nem sikerül megteremteni a kapcsolatot a Progresszel, akkor az valószínűleg május első hetében az északi és a déli 52. szélességi fokok között zuhanhat vissza a Földre. Más forrás szerint a zuhanásra május 3-án vagy 4-én lehet számítani.

Orosz sajtójelentések szerint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói 3 hónapra elegendő oxigénnel, üzemanyaggal és élelmiszerrel rendelkeznek, és a korábbi híradásokkal ellentétben az a második világháborús zászlómásolat is a fedélzeten van, amelyet a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából vittek fel az űrbe a jelenlegi legénység tagjai március végén. Nemrég az amerikai Dragon űrhajó is vitt tartalékokat az ISS-re.

Orosz biztosítási cégek vezetői mintegy 5 milliárd rubelre (körülbelül 27 milliárd forint) teszik a Szojuz hordozórakéták értékével együtt a Progressz várható elvesztése miatti kár nagyságát. Egy űrhajó felbocsájtása önmagában 80-90 millió dollárba (mintegy 22-26 milliárd forint) kerül. A Progressz M-27M jelzésű űrhajót közép-európai idő szerint kedden reggel 8 óra 10 perckor indították útnak a kazahsztáni Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomáshoz, amelyhez hat óra múlva csatlakoznia kellett volna.

A felbocsájtás után nem sokkal kiderült, hogy az irányítóközpont nem kapott jeleket a teherűrhajóról, és a Szojuz hordozórakéta magasabbra vitte a Progresszt, mint kellett volna, a harmadik fokozat működésében fellépett hiba miatt. Az okokról még nem tájékoztattak.

A kazahsztáni Bajkonurban úgy látják, hogy a Progressz sikertelensége miatt csúszhat az újabb Szojuz rakéta ISS-re indítása, amit május 26-ra terveztek. A hordozórakéta vinné el az űrállomásra annak új legénységét. A háromfős csapatban egy orosz, egy japán és egy amerikai űrhajós indulna az űrállomásra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó