2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Moszkvában és a Krímben kérnek menedékjogot az ukránok

Főként Moszkvában és a Krím félszigeten kérnek menedékjogot a Kelet-Ukrajnát elhagyó ukrán állampolgárok – derült ki az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) csütörtöki közléséből. A menekültáradat miatt a határ menti régiókra és az orosz fővárosra, valamint a Krímre nehezedik nyomás. Több mint 100 ezer ukrán fordult menedékjogi kérelemmel az orosz hatóságokhoz – nyilatkozott Anatolij Fomenko, a FMSZ vezetőjének helyettese.

A migrációs szolgálat adatai szerint körülbelül 458 ezer ukrán állampolgár tartózkodik jelenleg Oroszország Ukrajnával határos területein. Nem nevezte meg a pontos számot, csupán annyit mondott, hogy “egy részük menekültnek minősül”. Fomenko közölte, hogy a 360 ideiglenes szálláshelyen 16 ezer menekült tartózkodik, további 40 ezer ukrán állampolgár pedig rokonoknál húzta meg magát.

Az orosz parlament felsőházában azt mérlegelik, hogy az Ukrajnával szomszédos országokhoz fordulnak azzal a kéréssel, hogy fogadják be a délkelet-ukrajnai menekülteket. Ukrajnával Oroszországon kívül Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Moldova határos. Vlagyimir Dzsabarov, a Szövetségi Tanács (felsőház) külügyi bizottságának alelnöke nehezményezte, hogy Lengyelország és Szlovákia nem ajánlja fel segítségét a menekültek fogadásában. “Lehet, hogy akkor belátnák, hogy vannak menekültek, az emberek valóban próbálják elhagyni a délkeleti területet” – mondta.

Az orosz felsőházi politikus szerint legalább félmillió ukrán állampolgár tartózkodik Oroszország területén. Azt mondta, hogy a különböző adatok közötti eltérés azért lehetséges, mert jelenleg nem működik a szigorú határátlépési szabályozás Oroszország és Ukrajna között és az ukránok szabadon léphetik át a határt. Ahogy átlépik a határt, máris menekültnek számítanak. Többségük vissza akar térni hazájába, amint elcsendesülnek a harcok és a helyzet rendeződik – mondta Dzsabajev.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó