2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Moszkvában bekérették a cseh nagykövetet

Az orosz külügyminisztérium bekérette a cseh nagykövetet a Prága által a 2014-es vrbeticei fegyverraktári robbantásokkal kapcsolatban Moszkvával szemben megfogalmazott új követelések ügyében – jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

“A cseh félnek azt a javaslatát, hogy vitassuk meg a követeléseit, mi természetesen elfogadhatatlannak tartjuk. Azt, hogy hogyan viszonyulunk ehhez az átpolitizált huzavonához, hamarosan kifejtjük a moszkvai cseh diplomáciai misszió vezetőjének, akit behívtak a Szmolenszkaja térre” – mondta Zaharova.

A szóvivő fantazmagóriának és abszurdumnak nevezte, valamint Jaroslav Hasek Svejk, a derék katona című regényéhez hasonlította azokat a cseh állításokat, amelyek szerint az orosz katonai hírszerzés áll a cseh fegyverraktár felrobbantása mögött. Zaharova szerint az ügyben, amelyben a cseh vezetés is megosztott, nem zárult le a nyomozás, és bírósági ítélet sem született.

A sajtótájékoztatón bejelentett orosz lépés külügyi szóvivői nyilatkozatháborút váltott ki Prága és Moszkva között. A cseh diplomáciai tárca nevében megszólaló Eva Davidová tagadta, hogy Vitezslav Pivonka nagykövetet bekérették Moszkvában. Ez utóbbit viszont Zaharova tagadta Telegram-csatornáján, és megismételte korábbi közlését.

A Mlada fronta DNES cseh lap online kiadása hétfőn közölte, hogy Martin Smokel cseh külügyminiszter-helyettes diplomáciai jegyzéket nyújtott át Alekszandr Zmejevszkij prágai orosz nagykövetnek, amelyben a cseh fél kártérítést követel a vrbeticei robbantásokért, amelyekért az orosz felet teszi felelőssé.

A TASZSZ által ismertetett lapértesülés szerint a cseh kormány 650 millió koronára (csaknem 9 milliárd forint) becsülte az okozott kárt.

A cikk szerint Smolek közölte Zmejevszkijjel: Prága ragaszkodik ahhoz, hogy Csehország lekerüljön az Oroszországgal szemben ellenséges országok moszkvai listájáról. Ezen a cseheken kívül csak az Egyesült Államok szerepel.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26106″]

Zaharova csütörtöki sajtótájékoztatóján erőfitogtatásnak és oroszellenes provokációnak nevezte a NATO Sea Breeze – 2021 kódnevű flottagyakorlatát. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy a katonai szembenállás övezetévé változtatják a Fekete-tengert.

Tudatos provokációnak minősítette az Evertsen holland fregattnak a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében június 24-én végrehajtott manővereit. Azt mondta, hogy a hajó közelében repülő orosz harci gépek Hága állításával ellentétben a nemzetközi szabályoknak megfelelően jártak el, és nem ereszkedtek túlságosan alacsonyra.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26571″]

Zaharova szerint az a tény, hogy az Evertsen-incidens egy nappal azt követően történt, hogy a Defender brit romboló megsértette Oroszország tengeri határát, azt jelzi, hogy a hollandok a NATO-val és a britekkel is egyeztettek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...