2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Moszkvában bekérették a cseh nagykövetet

Az orosz külügyminisztérium bekérette a cseh nagykövetet a Prága által a 2014-es vrbeticei fegyverraktári robbantásokkal kapcsolatban Moszkvával szemben megfogalmazott új követelések ügyében – jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

“A cseh félnek azt a javaslatát, hogy vitassuk meg a követeléseit, mi természetesen elfogadhatatlannak tartjuk. Azt, hogy hogyan viszonyulunk ehhez az átpolitizált huzavonához, hamarosan kifejtjük a moszkvai cseh diplomáciai misszió vezetőjének, akit behívtak a Szmolenszkaja térre” – mondta Zaharova.

A szóvivő fantazmagóriának és abszurdumnak nevezte, valamint Jaroslav Hasek Svejk, a derék katona című regényéhez hasonlította azokat a cseh állításokat, amelyek szerint az orosz katonai hírszerzés áll a cseh fegyverraktár felrobbantása mögött. Zaharova szerint az ügyben, amelyben a cseh vezetés is megosztott, nem zárult le a nyomozás, és bírósági ítélet sem született.

A sajtótájékoztatón bejelentett orosz lépés külügyi szóvivői nyilatkozatháborút váltott ki Prága és Moszkva között. A cseh diplomáciai tárca nevében megszólaló Eva Davidová tagadta, hogy Vitezslav Pivonka nagykövetet bekérették Moszkvában. Ez utóbbit viszont Zaharova tagadta Telegram-csatornáján, és megismételte korábbi közlését.

A Mlada fronta DNES cseh lap online kiadása hétfőn közölte, hogy Martin Smokel cseh külügyminiszter-helyettes diplomáciai jegyzéket nyújtott át Alekszandr Zmejevszkij prágai orosz nagykövetnek, amelyben a cseh fél kártérítést követel a vrbeticei robbantásokért, amelyekért az orosz felet teszi felelőssé.

A TASZSZ által ismertetett lapértesülés szerint a cseh kormány 650 millió koronára (csaknem 9 milliárd forint) becsülte az okozott kárt.

A cikk szerint Smolek közölte Zmejevszkijjel: Prága ragaszkodik ahhoz, hogy Csehország lekerüljön az Oroszországgal szemben ellenséges országok moszkvai listájáról. Ezen a cseheken kívül csak az Egyesült Államok szerepel.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26106″]

Zaharova csütörtöki sajtótájékoztatóján erőfitogtatásnak és oroszellenes provokációnak nevezte a NATO Sea Breeze – 2021 kódnevű flottagyakorlatát. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy a katonai szembenállás övezetévé változtatják a Fekete-tengert.

Tudatos provokációnak minősítette az Evertsen holland fregattnak a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében június 24-én végrehajtott manővereit. Azt mondta, hogy a hajó közelében repülő orosz harci gépek Hága állításával ellentétben a nemzetközi szabályoknak megfelelően jártak el, és nem ereszkedtek túlságosan alacsonyra.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26571″]

Zaharova szerint az a tény, hogy az Evertsen-incidens egy nappal azt követően történt, hogy a Defender brit romboló megsértette Oroszország tengeri határát, azt jelzi, hogy a hollandok a NATO-val és a britekkel is egyeztettek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó