2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Moszkvába szállították a Mariupolban elfogott Azov parancsnokokat

Az ukrán nacionalista Azov zászlóalj parancsnokai közül, akik Mariupolban adták meg magukat az orosz erőknek, több embert a moszkvai Lefortovo előzetes letartóztatási központba szállítottak. Ezt egy hatósági forrás jelentette a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

“Jelenleg több olyan Azov-parancsnokot, akik Mariupol ostromakor adták meg magukat, a Lefortovóba vittek” – mondta a forrás, anélkül, hogy pontosította volna, pontosan kikre gondol.

Korábban orosz lapok arról számoltak be, hogy az Azov parancsnokhelyettesét, Szvjatoszlav Palamart (hívójele “Kalina”) és az ukrán fegyveres erők 36. dandárjának parancsnokát, Szergej Volinszkijt (hívójele “Volin”), akik Mariupolban adták meg magukat, az Oroszoszági Föderáció területére kísérték vizsgálati intézkedések céljából.

A Donbasszban zajló háború előtt Szvjatoszlav Palamar nemcsak a Majdanon zajló harcokban vett részt, hanem az úgynevezett narancsos forradalomban is, amely 2004 novembere és 2005 januárja között zajlott Ukrajnában. Mielőtt elhagyta az Azovstal üzemet, többször kijelentette, hogy az utolsó emberig az üzem területén marad, de a parancsnokok közül ő volt az első, aki elhagyta a területet.

Szerhij Volinszkij az egyetlen tiszt, akit az újságírók kamerával rögzítettek mikután megadta magát. 2014-ben, amikor Volin a Krímben szolgált, egysége az orosz csapatok engedélyével fegyvertelenül hagyta el a félszigetet. A nacionalista zászlóalj többi tagjával együtt gyakran tett nyilvános nyilatkozatokat, különösen Joe Bident, a pápát és Boris Johnson-t kérte, hogy szervezzék meg az evakuálást az Azovsztalból.

Evakuálás az Oroszországi Föderációba

Több mint ezer ukrán katonát, akik Mariupolban adták meg magukat kísértek át az Oroszországi Föderáció területére vizsgálatok céljából. A bűnüldöző szervek egyik forrását idézte a TASZSZ hírügynökség, amely szerint a nyomozók azt tervezik, hogy a közeljövőben az ukrán hadifoglyok egy másik csoportját is Oroszországba küldik.

Jelenleg az orosz rendfenntartó erők szorosan együttműködnek a hadifoglyokkal, és szembesítéseket folytatnak. A forrás szerint több mint 100 ember lehet Moszkvában, köztük olyan külföldi zsoldosok, akik az Azovsztalban adták meg magukat.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint május 16. óta 2439 azovista és ukrán katona tette le a fegyvert és adta meg magát, akiket az acélmű területén blokkoltak. Május 20-án az orosz katonák teljesen felszabadították Azovsztal területét, ahol a Mariupolban lévő ukrán csoport maradványai, köztük az Azov zászlóalj nacionalistái blokád alatt voltak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...