2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Moszkva zsarolással vádolta meg a szaúdiak által támogatott ellenzéket

Zsarolással vádolta meg a szíriai ellenzék Szaúd-Arábia által támogatott frakcióját szerdán az orosz külügyminisztérium, amiért az felfüggesztette részvételét a genfi béketárgyalásokon. Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint a Tárgyalási Főbizottság (HNC) által alkalmazott taktika megmutatta, hogy a csoport képtelen a megállapodásra, és önmagában nem képviselheti az egész ellenzéket.

A minisztérium rámutatott, hogy a genfi fórumnak “műhelyül” kell szolgálnia ahhoz, hogy megállapodjanak Szíria jövőbeni világi államiságáról, és kijelöljék e cél elérésének módozatait. A kommüniké szerint a fórum “nem keleti bazár”, ahol nyersen meg lehet zsarolni a nemzetközi közösséget. “Ultimátumok hangoztatásával a rijádi csoport a jelek szerint azt próbálja álcázni, hogy nincsenek konkrét és reális javaslatai” – áll a dokumentumban.

A moszkvai diplomáciai tárca alaptalannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők megsértik a tűzszüneti megállapodást, és akadályozzák a humanitárius segélyek célba juttatását. Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta: a szaúdiak által támogatott ellenzéki csoport magatartása rávilágított annak fontosságára, hogy más mérsékelt ellenzéki csoportok is részt vegyenek a tárgyalásokon. Moszkva támogatásáról biztosította Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja azon döntését, hogy a tárgyalásokat a HNC részvételének felfüggesztése után is folytatni kell.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában kijelentette: a magukat az ellenzék tagjainak álcázó terroristákat, akik megsértik a szíriai tűzszünetet, meg kell semmisíteni. Reményét fejezte ki, hogy a Szíriát Támogató Csoporton belül erősödni fog a terroristaellenes front. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Szíria állami rendszerét és intézményeit meg kell őrizni, el kell kerülni a líbiaihoz hasonló összeomlást, és hogy ebben Oroszország fontos szerepet játszott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó