2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Moszkva vállalná egy Szíria-konferencia megrendezését

KremlMoszkva kész megrendezni egy nemzetközi Szíria-konferenciát, amelyen Teheránnak is részt kellene vennie – jelentette be szerdán, teheráni útja előtt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. “Oroszország konkrét, egyértelmű elvek alapján javasolta megtartani a tanácskozást. Ezért a konfliktus rendezésében csakis az Egyesült Államok részéről lehet előrelépést várni” – mondta Lavrov. Moszkva 15 ország, közöttük az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagállamai és a Szíriával szomszédos államok részvételével tartaná meg a tanácskozást. Az orosz diplomácia vezetője megismételte a Kreml álláspontját, amely szerint Iránnak mindenképpen részt kellene vennie ezen a szíriai válság rendezéséről szóló konferencián. Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető teheráni megbeszéléseinek napirendjén a közel-keleti és észak-afrikai átalakulási folyamat, benne a szíriai helyzet megvitatása is szerepel.

Lavrov azért utazik Teheránba, hogy előkészítse a hatok június 18-19-i moszkvai tárgyalását az iráni atomprogramról.
Moszkva az ENSZ BT öt állandó tagjából, valamint Németországból álló, úgynevezett hatok csoportja és Irán május 23-24-i bagdadi tárgyalásain tett konkrét javaslatok objektív megvitatását várja az újabb fordulótól.

“Arra számítunk, hogy valamennyi küldöttség, beleértve az iránit, konstruktív párbeszédre készen érkezik Moszkvába, ami biztosítja az eredményeket és a továbblépést a véleménykülönbségek kiküszöbölése és az álláspontok közeledése irányába” – hangoztatták a külügyi tárcánál.

Ali Bagheri, Teherán második számú főtárgyalója múlt vasárnap azzal vádolta meg Irán tárgyalópartnereit, hogy nem készültek fel a június 18-19-i tárgyalási fordulóra, továbbá teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a korábban kötött megállapodásban foglaltakat.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy szerinte nincsenek veszélyben a tervezett moszkvai tárgyalások. Előzőleg telefonon egyeztető megbeszéléseket folytatott Szaíd Dzsalili iráni főtárgyalóval, akivel, mint mondta, egyetértettek az orosz fővárosban tartandó tárgyalások tartalmában.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....