2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Moszkva: Ukrajna először a külföldieket “áldozza fel”

Egy magas rangú orosz védelmi tisztviselő azt állította, hogy Ukrajna külföldi önkénteseket használ ágyútöltelékként a Moszkvával folytatott konfliktusában. Igor Konasenkov vezérőrnagy szerint az érintett harcosok jellemzően nem rendelkeznek kiképzéssel és harci tapasztalattal.

Azt állította, hogy az ukrán parancsnokok “nem kímélik a külföldieket”, és azért hogy csökkentsék a veszteségeket a saját erőik körében, először őket áldozzák fel.

Hozzátette, hogy a zsoldosok “jelentős része” el akarja hagyni Ukrajnát, de a “kijevi rezsim minden lehetséges módon megakadályozza, hogy külföldre menjenek”.

“Megjegyezzük, hogy május eleje óta gyakorlatilag elapadt a külföldi zsoldosok Ukrajnába áramlása, hogy részt vegyenek az orosz fegyveres erők elleni harcokban” – tette hozzá Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Sajtótájékoztatóján azt állította, hogy Moszkva adatai szerint az Ukrajnában tartózkodó külföldi harcosok száma 6600-ról 3500-ra csökkent.

“Az Ukrajnában tartózkodó külföldi zsoldosok százait az orosz nagy hatótávolságú precíziós fegyverek röviddel a megérkezésük után megsemmisítették azokon a helyeken, ahol kiegészítő kiképzésen vettek részt, és ahol a taktikai egységeket koordinálták” – állította.

A legtöbb zsoldost a szóvivő szerint “a kiképzés alacsony szintje és a valódi harci tapasztalat hiánya miatt” ölték meg.

Az ukrán hatóságok nyilvánvaló kísérletei, hogy a külföldi harcosoknak jogi védelmet biztosítsanak, azáltal, hogy felveszik őket a fegyveres erők listáira vagy ukrán útlevelet adnak nekik, nem mentik meg őket a felelősségre vonástól – mondta.

A nyilatkozat néhány nappal azután hangzott el, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNR) főügyészsége közölte, hogy két brit és egy marokkói zsoldos, akik csatlakoztak az ukrán hadsereghez, de később a DNR erői elfogták őket, háborús bűnök miatt halálbüntetésre számíthatnak.

Márciusban Szergej Sojgu védelmi miniszter azt javasolta, hogy adjanak zöld utat azoknak a külföldi harcosoknak, akik Ukrajnába akarnak menni és csatlakozni az Oroszország által támogatott Donyecki és Luganszki Népköztársaságok erőihez. Soigu szerint mintegy 16 ezer külföldi van, sokan közülük a Közel-Keletről érkeztek, és tapasztalattal rendelkeznek a dzsihadisták elleni harcban. Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatta az elképzelést, megjegyezve, hogy Oroszország ukrajnai ellenfelei is külföldi önkénteseket toboroznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS