2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Moszkva: több NATO-tagállam támogatja Kijev zsoldos toborzását

Több NATO-tagállam “csendben” támogatja Kijev erőfeszítéseit, hogy külföldi zsoldosokat szerződtessen a harcra az Oroszországgal fennálló konfliktusban – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

“Oroszország szorosan figyelemmel kíséri a külföldi állampolgárok toborzását, amelyet az ukrán hatóságok néhány NATO-ország meglehetősen nagy támogatásával hajtanak végre, hogy a kijevi rezsim oldalán folytassanak hadviselést Kelet-Ukrajnában” – mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek Vlagyimir Tarabrin, aki a minisztérium új kihívások és fenyegetések osztályát vezeti.

Tarabrin azt is állította, hogy a nem kormányzati szervezetek, valamint a tengerentúli ukrán diplomáciai képviseletek is részt vesznek a zsoldosok felbérlésében, hozzátéve, hogy Kijev ilyen lépései sértik a nemzetközi egyezményeket, köztük a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezményt.

Mint arra Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője rámutatott, az Ukrajnába érkező zsoldosok nem tekinthetők harcosoknak. Szavai szerint “a legjobb, ami rájuk vár, az egy hosszú börtönbüntetés”.

Júniusban a Donyecki Népköztársaság vezetője, Gyenisz Pusilin azt mondta, hogy a Donbasszban illegálisan harcoló külföldiek száma csökken, és megpróbálják elhagyni Ukrajnát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...