2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Moszkva szakmai útra terelné az orosz G8-tagság megvitatását

Nem nyilvánosan, hanem szakmai körben kellene folytatni a G8 formátumhoz való visszatérés lehetőségének megvitatását – jelentette ki Marija Zaharova a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva szerdán Moszkvában.

“Meg kell fogalmazni a javaslatokat, ha vannak ilyenek, és azokat átadni az orosz félnek tanulmányozásra. Most nehéz értelmezni, hogy miről is van szó. Ezért ennek a témának a megvitatását át kellene vinni a nyilvános és szórakoztató szférából a szakmai szférába, ha a +hetek+ komoly formátumként próbálják pozícionálni magukat” – mondta az orosz külügyi szóvivő.

Zaharova arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök kedden a Fehér Házban a román hivatali partnerével, Klaus Iohannisszal tartott találkozója alkalmából egyebek között arról beszélt a kamerák előtt, hogy célszerűnek tartaná a G8 formátumhoz való visszatérést, Oroszország részvételével. A CNN amerikai hírtelevízió úgy értesült, hogy erről a témáról Trump kedd este telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel, aki hétfőn fogadta Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

Az amerikai és a francia vezető a CNN szerint egyetértett abban, hogy célszerű lenne Oroszországot meghívni a G7-csoport jövő évi csúcstalálkozójára, és visszaállítani a G8 formátumot.

A témát a televízió informátora szerint Trump fel kívánja vetni a Biarritzban tartandó, szombattól hétfőig tartó G7-csúcson. Az amerikai elnök ezt a csoport vezetőinek tavaly júniusi, a québeci La Malbaie-ben tartott tanácskozásán is szóba hozta.

Konsztanyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szerdai Facebook-bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte a G8 formátumhoz a jelenlegi körülmények között való visszatérést, mert az megítélése szerint legitimálná azokat a szankciókat, amelyeket a G7-csoport tagjai a Krím visszacsatolása és az ukrán-válság miatt vezettek be Oroszország ellen. Egy ilyen lépés a szenátor szerint annak az elismerését is jelentené, hogy a részvevők nem egyforma jogokkal és lehetőségekkel rendelkeznek.

Koszacsov hozzátette, hogy Oroszország még a Moszkva elleni szankciók megszüntetése esetén sem térhetne vissza “a heten egy ellen formátumhoz“. Szorgalmazta, hogy Kína és India felvételével a csoport tíztagúvá bővüljön.

Vlagyimir Putyin a 2018-as G20 csúcson Argentínában

A legfejlettebb gazdaságú országok az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán által 1976-ban megalakított G7-csoportba 1997-ben vették fel Oroszországot, majd a nyolctagúvá bővült együttműködésből 2014-ben zárták ki a Krím félsziget és Oroszország újraegyesülése, valamint a délkelet-ukrajnai állítólagos orosz beavatkozás nyomán. Putyin ezt követően arról beszélt, hogy Oroszország tagságát a G20-csoportban sokkal fontosabbnak tartja.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint Macron úgy gondolja, hogy a G8-as formátumhoz való visszatérést az ukrajnai helyzettől kellene függővé tenné. Berlin szintén az Oroszország kizárásához vezető körülmények megszűntetéséhez kötötte Moszkva visszavételét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...