2022, június 26.
31.7 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Moszkva reméli, hogy Ankara tiszteletben tartja Szíria területi épségét

Oroszország arra hívja fel Törökországot, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek akadályoznák a szíriai rendezést, és bízik benne, hogy a Szíria északkeleti részén tervezett hadművelete során tiszteletben fogja tartani az arab ország területi és politikai épségét – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov arra reagált, hogy az amerikai fegyveres erők Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentése szerint elkezdtek kivonulni Északkelet-Szíriából. Ezt megelőzően Washington közölte, hogy az Egyesült Államok nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe.

A szóvivő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Erdogan nem vitatta meg előzetesen a kudok ellen készülő török offenzívát.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország és Törökország között folyamatos a katonai és a titkosszolgálati kapcsolattartás.

Megítélése szerint korai még következtéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lesz a rendezési folyamatra az Erdogan által bejelentett északkelet-szíriai amerikai csapatkivonás. Úgy vélekedett, hogy az ügyben meg kell várni Washington hivatalos nyilatkozatát.

A török katonai erők célja egy ütköző övezet, egy biztonsági zóna megteremtése, ahol elhelyeznék a Törökország területén lévő szíriai menekülteket, illetve hogy a területről kiszorítsák a kurd fegyveres koalíciót. Erdogan korábban többször is arra figyelmeztetett, hogy ha a zónát szeptember végére nem hozzák létre, akkor Törökország kénytelen lesz a saját katonai terveit végrehajtani.

Korábban a kurd koalíció közölte, hogy felveszi a harcot a török hadsereggel, ha behatol Szíria északkeleti részébe.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS