2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Moszkva nem zár ki egy újabb nagyobb leépítést az amerikai külképviseleteknél

Moszkva nem zárja ki, hogy követelni fogja Washingtontól az oroszországi amerikai külképviseletek létszámának csökkentését a jelenlegi 455-ről 300-ra vagy annál is kevesebbre – közölte Georgij Boriszenko, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva szerdán.

Az amerikaiaknak tudniuk kell, a diplomáciai viszony a kölcsönösség elvére épül

Arra a kérdésre válaszolva, hogy kész-e Oroszország az Egyesült Államok valamelyik főkonzulátusát is bezáratni, a diplomata kijelentette, hogy “egyetlen lehetőség sem kizárt”. Boriszenko közölte: az amerikaiaknak tudniuk kell, a diplomáciai viszony a kölcsönösség elvére épül, ezért ha orosz diplomáciai képviseleteket zárnak be, egyetértenek azzal, hogy hasonló válaszintézkedések történjenek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök július végén rendelte el, hogy szeptember 1-jéig 755 fővel csökkentsék az amerikai nagykövetség és három oroszországi konzuli képviselet létszámát. A döntést Moszkva a vele szemben bevezetett amerikai szankciók törvénybe foglalt megszigorításával, valamint orosz diplomaták 35 fős csoportjának tavaly év végi – még az Obama-adminisztráció alatti – kiutasításával indokolta. Ez utóbbi a washingtoni indoklás szerint az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás miatt történt.

Washington megsértette a diplomáciai mentességről rendelkező bécsi egyezményt

Augusztus végén Washington felszólította Moszkvát, hogy zárja be San Franciscó-i főkonzulátusát, valamint egy-egy kereskedelmi képviseletet Washingtonban és New Yorkban. Ezt az orosz fél megtette, de a birtokában lévő épületek esetében nem adta fel sem a tulajdonjogát, sem a diplomáciai mentességét, ezért tiltakozott, amikor az amerikai hatóságok “jogellenesen” behatoltak azokba. Moszkva szerint Washington öt ingatlanját foglalta le, megsértve a diplomáciai mentességről rendelkező bécsi egyezményt, ami miatt amerikai bíróságon próbál igazának érvényt szerezni.

Boriszenko elmondta, hogy jelenleg mindkét országnak 455 külképviseleti alkalmazottja dolgozik a másik területén. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy Oroszország részéről ez a létszám magában foglalja az orosz állandó ENSZ-képviseleten dolgozókat is, amit Moszkvának joga lenne levonni. Ebben az esetben az amerikai személyzet száma “a 300-as szintre vagy annál kevesebbre süllyedne” Oroszországban.

Az igazgató nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Szergej Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter találkozzon a Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) novemberi, a vietnami Danangban tartandó csúcsértekezletén. Elismerte ugyanakkor, hogy megbeszélés egyelőre nincs tervbe véve.

A diplomata, noha ismételten azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy Szíriában terrorszervezetekkel működött együtt, kedvezően nyilatkozott a terrorizmus elleni közös fellépéséről. Méltatta az új moszkvai amerikai nagykövet, Jon Huntsman hozzáállását a kétoldalú viszony lehetséges javításához, és megígérte, hogy az orosz külügyi tárca segíteni fogja munkáját. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS