2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Moszkva nem engedi, hogy katonailag beavatkozzanak Szíriában

Szergej LavrovMoszkva nem engedi, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával katonailag beavatkozzanak Szíriában – figyelmeztetett az orosz külügyminiszter szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján. Szergej Lavrov felajánlotta, hogy országa közvetítő szerepet játszik a  szíriai rendezésben. Készek fogadni Oroszországban a szembenálló feleket. Az orosz diplomácia vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a líbiai forgatókönyv nem alkalmazható egyetlen más országra sem. Lavrov kijelentette, hogy Oroszország nem sért meg semmilyen nemzetközi megállapodást szíriai fegyverszállításával. A tájékoztatón ugyanakkor megengedhetetlennek nevezte a fegyverszállítást a szíriai ellenzéknek, a szélsőségeseknek. Szergej Lavrov Iránnal kapcsolatosan kijelentette: az egyes országok által Teheránnal szemben alkalmazott büntető intézkedések nem segítik az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását szabályozó rendszer erősítését. Véleménye szerint a szankciók célja az, hogy a gazdaság “fojtogatásával” elégedetlenséget szítsanak a lakosság körében. Amennyiben az Európai Unió embargót rendelne el az iráni olajexportra, az rontaná a tárgyalási esélyeket – figyelmeztetett Lavrov. Az orosz diplomácia vezetője óvott az egyoldalú szankcióktól bármilyen ország esetében, mondván, hogy az aláássa az ENSZ Biztonsági Tanácsának tekintélyét.

Moszkva szerint minden lehetőség megvan arra, hogy a hatok (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország) és Irán felújítsa a tárgyalásokat az atomprogramról. Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Moszkva ezen dolgozik.
Szergej Lavrov Úgy vélte: egy esetleges, Iránra mérendő katonai csapás katasztrofális következményekkel járna. Menekültáradat öntené el Azerbajdzsánt és Oroszországot, de ami még súlyosabb, tovább szítaná a szunnita-síita ellentéteket.
Washington és Moszkva kapcsolatait értékelve a külügyminiszter remélte, hogy az Egyesült Államok mégis figyelembe veszi az orosz aggodalmakat az európai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatosan. Hozzátette, hogy egyre fogy az idő az ellentétek kiküszöbölésére.
Lavrov hangsúlyozta azonban, hogy nincs hidegháború, a két ország nem ellensége egymásnak.
Az orosz külügyminiszter mindazonáltal követelte, hogy Washington érvénytelenítse Oroszországra vonatkozóan az úgynevezett legnagyobb kereskedelmi kedvezmény tartós megadását tiltó Jackson-Vanik törvénykiegészítést. Ellenkező esetben Moszkva nem teljesíti az USA-val kapcsolatban kereskedelmi világszervezeti tagságából eredő kötelezettségeit – figyelmeztetett Lavrov.
Barack Obama tavaly novemberben sürgette a kongresszust, hogy érvénytelenítse Oroszországra vonatkozóan az 1974-es Jackson-Vanik törvénykiegészítést. A rendelkezés azokat az államokat hivatott sújtani, amelyek korlátozzák polgáraik szabad utazását.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...