2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Moszkva mellett van az új Szilícium-völgy

Oroszország lesz a világ egyik központi kutatás-fejlesztési helyszíne -véli az SAP szoftvercég régiós elnöke. Michael Kleinemeier fejti ki gondolatait a Szkolkovói Innovációs Központ kapcsán.

A ’fejlessz vagy távozz’ mantrája különösen igaz az információtechnológiai (IT) iparágban. Akinek nincsen ötlete arra, hogy mi lesz a holnap innovációja, azt lehagyja a verseny. Éppen ezért fektetnek komoly pénzeket az IT iparág fő szereplői a kutatás-fejlesztésbe. Ám ez magában még nem garancia a sikerre.

SAPVáltoznak az idők. Az innovációt sikerre vinni mára többet jelent, mint az elérhető legokosabb emberekkel feltölteni egy kutatás-fejlesztési irodát. Mostanra a vállalatoknak ki kell nyitniuk az innovációs folyamataikat mások számára és olyan központokat kell létrehozni, mellyel egyrészt elérik a szakértőket, másrészt pedig közel vannak a célpiacokhoz. Az elmúlt években új együttműködési modellek alakultak ki, melyekben a vállalatok kitárták kapuikat a külvilág innovátorai előtt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legnagyszerűbb elmékben lakozó tudást megosztják másokkal, akik startupok, egyetemek, vagy éppen a versenytárs számára dolgoznak.

A másik fontos szempont a helyszínválasztás. A kiemelt piacok gyakran azon fejlődő gazdaságok, országok, melyek eddig nem számítottak a fő kutatási és fejlesztési helyszíneknek. Ez is változik, ahogyan az innováció globálissá válik. A múltban Ázsia profitált a vállalati kutatás-fejlesztési folyamatok világszintűvé válásából. Számos cég sokáig figyelmen kívül hagyott egy nyilvánvaló lehetőséget, nem csak helyszín, de infrastruktúra szempontjából is, Oroszországot.

Az ország imidzsét az üzleti körökben olyan faktorok alakították, mint a bizonytalan jogi környezet, és az alacsony szintű innováció az állami tulajdonú cégeknél. Az elmúlt években Oroszország keményen dolgozott, hogy ezen aggodalmakkal leszámoljon. E folyamatot a Világkereskedelmi Szervezetbe való belépés is megerősítette. A feltételek mostanra kitűnőek, különösen az informatikai cégek kutatás-fejlesztési tevékenysége számára. Oroszország olyan nagy múltú kutatói és egyetemi hálózattal rendelkezik, mely kitermelte a magasan képzett munkaerőt, főként a mérnök-tudomány területein. Ez jelentős előnyt biztosít a többi BRIC ország előtt.

Az orosz kormány az elmúlt években növelte beruházásait az oktatás és kutatás területén. Az olyan projektekkel, mint például a Szkolkovó Innovációs Központ megteremtette az országban a kutatás-fejlesztési környezetet. A Központ összehozza a magántulajdonú nagyvállalatokat, egyetemi kutatást és a start up cégeket, hogy kitalálják a holnap ötleteit. A Központ célja nem áll meg a kutatás terén, új üzleti modelleket is a piacra kíván vinni. Az SAP az egyik a sok IT cég közül, mely annak előnyeit élvezi, hogy saját fejlesztési egysége Szkolkovóban van.

A park élénk startup környezete inspirációt ad az új termékekhez és a meglévő technológia újszerű felhasználásához. Ez nem csak fiatal vállalkozók érdekes ötleteiről szól. A helyi piacról való tudásuk létfontosságú, hogy a komplex megoldások sikeresek legyenek ott, és a világszerte egyaránt.

Mindezeket figyelembe véve, Oroszország tovább halad azon az úton, hogy a globális kutatás-fejlesztés egyik központja legyen. Ebből nemcsak a nemzetközi cégek fognak profitálni, hiszen az új lehetőségek Oroszország egész gazdasága számára jelentkeznek.

Michael Kleinemeier, az SAP szoftvercég régiós elnöke 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...