2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

Moszkva megvonja az EU-ból érkező légijáratok személyzetének vízummentességét

RepülőMoszkva november 1-jétől nem hosszabbítja meg azt a vízummentességet, amelyet az Európai Unió országaiból érkező menetrend szerinti légijáratok személyzete számára eddig biztosított – közölte pénteken az orosz külügyi szóvivő. Alekszandr Lukasevics azzal indokolta a lépést, hogy az uniós tagállamok közös álláspontjának hiánya miatt halasztást szenved Oroszország és az EU szélesebb körű engedményeket tartalmazó vízumkönnyítési megállapodásának az aláírása. Lukasevics felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz szabályozás nem menti fel a vízumkötelezettség alól a menetrend szerinti nemzetközi repülőjáratok legénységének tagjait, de eddig ezt az intézkedést felfüggesztették arra az esetre, ha a legénység tagjai nem hagyták el a repülőteret. A moratóriumot azonban október 31. után nem hosszabbítják meg, ezért – amennyiben a nemzetközi szerződések másképpen nem rendelkeznek, – az uniós tagállamokból érkező menetrend szerinti repülőjáratok legénységének tagjai is egy hét múlva csak vízummal léphetnek be Oroszország területére.
A Kommerszant című befolyásos orosz napilap már október elején arról írt, hogy Moszkva nyomást készül gyakorolni az Európai Unióra a további vízumkönnyítések érdekében.

Oroszország az év végéig szeretné aláírni az Európai Unióval az új vízumkönnyítési megállapodást. Mint arra Alekszandr Lukasevics szóvivő is utalt, Moszkva azt kéri, hogy a biometrikus adatokat (ujjlenyomatot is) tartalmazó, éppen ezért jobban ellenőrizhető szolgálati útlevelekkel rendelkező orosz állampolgárok vízummentesen utazhassanak a schengeni tagállamokba. Jelenleg 7 és félezer ilyen útlevél van használatban Oroszországban, az arra jogosultak köre azonban az uniós szakértők véleménye szerint túl széles.

Az orosz külügyi szóvivő emlékeztetett: országának több uniós állammal, közöttük Magyarországgal van érvényes megállapodása a szolgálati útlevekkel rendelkezők vízummentességéről. Visszaélésekről azonban nem tudnak.
Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön a Valdaj nemzetközi szakértői klub képviselőivel találkozva nevetségesek minősítette, hogy nem tudnak megegyezni Brüsszellel a vízummentességről.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...