2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Moszkva megnehezíti a külföldi ügynökök működését

KémAz orosz törvényhozás alsóháza, a duma pénteken nagy többséggel elfogadta végső, harmadik olvasásban is az úgynevezett külföldi ügynökökről szóló törvényt. A nem kormányzati szervezetek, az NGO-k oroszországi működését megnehezítő és szigorúbb ellenőrzés alá vonó törvényre a szükséges 226 szavazat helyett 370 képviselő szavazott igennel. Mindössze hárman voksoltak ellene, egy honatya tartózkodott. Az új szabályozás a kihirdetését követően nem kilencven, hanem 120 nappal később lép életbe, mivel a parlament ősszel külön törvényben kívánja szankcionálni annak be nem tartását.  A november közepén életbe lépő törvény értelmében az Oroszországban politikai tevékenységet folytató, külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezeteknek (NGO-k) “külföldi ügynökökként” kell az igazságügyi minisztériumban külön nyilvántartásba vétetni magukat.  Az NGO-k oroszországi működését megnehezítő és szigorúbb ellenőrzés alá vonó szabályozás ellen hazai és nemzetközi jogvédő szervezetek egyaránt tiltakoztak. Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki-csoport vezetője még a parlamenti vita idején közölte: inkább lemondanak a külföldi támogatásról, de nem hajlandóak “külföldi ügynökökként” nyilvántartásba vétetni magukat.
Az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács szakértői alkotmányellenesnek, a nemzetközi normákkal ellentétesnek és diszkriminatívnak minősítették a törvényt.
Mihail Fedotov, a testület elnöke egyebek között azzal érvelt a törvény ellen, hogy az legalizálja a politikai szervezetek külföldi finanszírozását, ami ellentétes az orosz alkotmánnyal.
A szakértők véleményét figyelembe véve és a különböző vallási közösségek felvetésére az egyházi szervezetek kikerültek a törvény hatálya alól.
Vlagyimir Putyin május 7-i, harmadszori államfői beiktatását követően ez már nem az első törvénymódosítás, amely komoly vitát és ellenkezést váltott ki Oroszországban. Június 8-án életbe lépett az ugyancsak sietősen megtárgyalt és elfogadott gyülekezési törvény, amely megszigorította a tömegmegmozdulásokra vonatkozó szabályozást.
A duma a nyári szünetet megelőző utolsó ülésnapján elfogadta azt a törvényjavaslatot is, amely alapján a rágalmazás ismét büntetőjogi kategóriává minősül Oroszországban.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...