2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Moszkva közölte, hogyan kezelne egy Belarusz elleni támadást

Oroszország minden Belarusz elleni támadást saját maga elleni támadásként fog kezelni, és minden katonai képességét be fogja vetni a megtorlásra – figyelmeztetett Borisz Grizlov, Moszkva minszki nagykövete.

A diplomata, aki korábban orosz belügyminiszter volt, a belorusz SZTV csatornának nyilatkozva óva intett minden harmadik felet attól, hogy megtámadja az ország legfőbb szövetségesét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyértelműen kijelentette, hogy amennyiben Belaruszt támadás éri, azt Oroszország elleni támadásként fogjuk kezelni. Az Oroszországi Föderáció katonai doktrínája ilyen esetben az összes fegyverünkkel való válaszlépést vonja maga után” – jelentette ki Grizlov, nyilvánvalóan utalva a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségére.

Oroszország és Belarusz fokozta katonai együttműködését a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus során. Az év elején Oroszország bejelentette, hogy nukleáris fegyvereit Belaruszba telepíti, miután Minszk többször kérte ezt. A belorusz vezetés az országgal szembeni agresszív nyugati politikára és az amerikai atomfegyverek által jelentett fenyegetésre hivatkozott, amelyeknek Washington európai szövetségesei adnak otthont.

Az utóbbi időben Belarusznak feszültségei alakultak ki Lengyelországgal. A két ország kapcsolatai fokozatosan megromlottak a 2020-as belarusz elnökválasztást követően, amely tömeges tüntetéseket váltott ki az országban, miközben az ellenzék vitatta a választás eredményét. Varsó, valamint az EU nyíltan támogatta az ellenzéket, amely végül sikertelenül próbálta megbuktatni Alekszandr Lukasenko elnököt.

Az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktus nyilvánvalóan tovább rontotta a feszült kapcsolatokat. Lengyelország élesen reagált az orosz atomfegyverek telepítésére, és többször is riadót fújt a Wagner-csoport állítólagos tevékenysége miatt, amikor az orosz katonai magáncéget a június végi sikertelen felkelést követően Belaruszba telepítettek.

Varsó azt állítja, hogy a Wagner egyre aktívabb a határa közelében, Mateusz Morawiecki miniszterelnök pedig azt állította, hogy ezek “kétségtelenül egy közelgő hibrid támadás felé tett lépések Lengyelország területén”. Belarusz azonban tagadta ezeket az állításokat, és ragaszkodik ahhoz, hogy Varsó maga “súlyosbítja” a helyzetet az USA nevében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó