2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Moszkva kész elismerni a Dnyeszter-menti területet, ha NATO-bázis épül Moldáviában

KremlMoszkva jelezte, kész elismerni a szakadár Dnyeszter-menti területet, amennyiben Chisinau lehetővé tenné, hogy a Moldovai Köztársaság területén NATO-bázis létesüljön – közölte kedden a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap. A független újság idézi Szergej Gubarjovot, az orosz külügyminisztérium rendkívüli meghatalmazottját, aki a múlt hétvégén kijelentette: “Amennyiben Moldávia (Moldova) elveszíti szuverenitását vagy semlegességét, akkor az Oroszországi Föderáció visszatér ahhoz a kérdéshez, hogy a Dnyeszter-mellék megvalósítsa önrendelkezési jogát.” Chisinauban ebből azt a következtetést vonták le, hogy Moszkva kilátásba helyezte a szakadár terület elismerését. A magas rangú orosz diplomata kijelentéseit a Kreml zsarolásaként értékelték a moldovai fővárosban. Szergej Gubarjov azt is hangsúlyozta, hogy a Dnyeszter-melléki rendezés végleges tervét az egymással szemben álló feleknek kell kidolgozniuk, kompromisszumot kötve egymással. “A tárgyalások célja Chisinau (a Moldovai Köztársaság) és Tiraszpol (a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság) további egymás mellett élése”- jelentette ki a Kreml képviselője.

 

A Nyezaviszimaja Gazetának a nemzetközileg el nem ismert Dnyeszter-mellék kormánynak egyik tagja nyilatkozott. Vlagyiszlav Finagin, – aki egyben a terület biztonsági szolgálatának a vezetője – kijelentette, hogy az utóbbi fél évben Chisinau az Egyesült Államk és Románia segítségével intenzíven fejleszti katonai erejét.

Szerinte a szakadár területhez közel eső Bulboaca településnél lévő katonai gyakorlóteret titokban NATO-bázisnak készítik elő. Finagin úgy tudja, hogy a moldovai kormánykoalíció az ország alkotmányának módosítására törekszik annak érdekében, hogy a Moldovai Köztársaság területén külföldi katonai bázisok létesülhessenek.

Mindeközben Chisinauban kitartanak amellett, hogy a Dnyeszter-mellékről az operatív orosz katonai egységnek is ki kell vonulnia a békefenntartókkal együtt – emlékeztetett a Nyezaviszimaja Gazeta.

“Rogozinácó folyik a moldovai-orosz kapcsolatokban” – jellemezte a helyzetet Anatol Caranu, a chisinaui Stratégiai Kutatások Központjának vezetője. A szakértő Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettesre, az orosz elnök Dnyeszter-melléki különmegbízottjára utalt. Szerinte a politikus év eleji kinevezése, s most Gubarjov rendkívüli követ kijelentése is azt erősítette, hogy Moszkva nem akarja átfogóan rendezni, hanem inkább befagyasztaná a Dnyeszter-melléki konfliktust.

A Dnyeszter-melléken, a Dnyeszter folyótól keletre húzódó földsávon főleg orosz és ukrán ajkúak élnek, akik elkülönülnek a románul beszélő többségi társadalomtól és annak törekvéseitől, például az esetleges beolvadástól Romániába. “Köztársaságukat” 1990-ben, a Szovjetunió felbomlása idején kiáltották ki.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...